fbpx
“Ruim 20 jaar geleden renden jullie als kleine ukkies al samen rond op het garagepleintje in de wijk. Na de basisschool gingen jullie allebei naar een andere middelbare school, vervolgens studeerden jullie in verschillende steden en jij -de trouwambtenaar wijst naar jou- maakte in je uppie zelfs een lange verre reis naar China. Het waren jaren waarin jullie eigenlijk niet eens meer aan elkaars bestaan dachten. Totdat Mark Zuckerberg jullie weer bij elkaar bracht… Via Facebook werd een oproep gedaan voor een reünie van jullie school. En het was tijdens de vragenronde dat de vonk plotseling oversloeg. Tja Facebook, de beste datingplaats anno 2018!” Zo begint de trouwambtenaar zijn grappige, mooie en ontroerende speech tijdens jullie huwelijksceremonie.

In de voorbereiding op de grote dag hebben jullie met drie zelfstandige trouwambtenaren gesproken. De andere twee waren aardig, maar vooral met deze joviale heer van naar schatting net 55 hadden jullie direct een klik. Hij leek precies aan te voelen wat jullie tijdens de ceremonie wel maar ook juist niet benoemd wilden hebben. Jij wilde heel graag jouw broer genoemd hebben die ver weg zit en er helaas niet bij kan zijn en je partner wilde graag een subtiel eerbetoon aan zijn overleden moeder. Dit alles heeft deze Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, ofwel BABS, verwerkt in een prachtig levensverhaal dat eindigt, maar vooral begint, met het aankondigen van de nieuwe fase als getrouwd stel.

Gefeliciteerd! Jullie hebben besloten om te gaan trouwen! Maar hoe gaat het kiezen van een trouwambtenaar in zijn werk? Als weddingplanner van The Memory Factory help ik je graag een eindje op weg.

Bruiloft organiseren

Hoe kies je een trouwambtenaar?

De trouwambtenaar is een ambtenaar die in dienst is van het gemeentebestuur en wordt aangesteld om het burgerlijk (wettelijk) huwelijk te voltrekken. Dit wordt gedaan in het gemeentehuis of op een officiële trouwlocatie. Het is per gemeente verschillend welke locaties “Huis der Gemeente” zijn.

Afhankelijk van de beschikbaarheid kun je meestal een trouwambtenaar uit de lijst kiezen om je door te laten trouwen. Een paar weken van tevoren hebben jullie een gesprek om de grote dag door te nemen. Over het algemeen stelt de trouwambtenaar een aantal persoonlijke vragen, aan de hand waarvan hij of zij een verhaal maakt voor de ceremonie.

In iedere gemeente heb je diverse enthousiaste en kundige trouwambtenaren die graag een bijdrage leveren aan de mooiste dag van jullie leven. Hou er rekening mee dat deze gemeentelijke trouwambtenaren meestal maar een beperkte tijd beschikbaar hebben voor de voorbereiding. Kijk eens op de website van jouw gemeente, want in veel gevallen stellen de trouwambtenaren zich daar al aan je voor!

Zelfstandig trouwambtenaar inhuren

Zelfstandig trouwambtenaar inhuren

Wil je getrouwd worden door iemand anders dan een van de vaste trouwambtenaren van de gemeente? Dan kun je een zelfstandig trouwambtenaar inhuren. Het voordeel van een zelfstandig trouwambtenaar is dat jullie zelf kunnen kiezen voor iemand waarmee jullie een echte klik hebben en die meer in kan gaan op jullie persoonlijke wensen.

Een ander voordeel is dat een zelfstandig trouwambtenaar langer de tijd kan nemen om een persoonlijke toespraak met jullie voor te bereiden. Hij/zij plant een uitgebreid kennismakingsgesprek met jullie in en neemt vaak zelfs contact op met de mensen die voor jullie belangrijk zijn, zodat hij of zij een op maat gemaakte toespraak kan schrijven vol persoonlijke details.

Wanneer je kiest voor een zelfstandig trouwambtenaar dan moet dit wel ruim van tevoren aangevraagd worden. Meestal minimaal drie maanden voor de geplande trouwdatum. Hier is extra papierwerk aan verbonden en er zijn extra kosten. De kosten voor de aanvraag verschillen per gemeente, maar hou rekening met 150 tot 350 euro en uiteraard de kosten voor de zelfstandig trouwambtenaar zelf die tussen de 700 en 1000 euro liggen.

Ook bij het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar geldt dat er enkel getrouwd mag worden op een officiële trouwlocatie en dat de BABS van jouw keuze beëdigd moet zijn. Daarnaast moet de zelfstandig trouwambtenaar ook altijd in de gemeente waar je gaat trouwen worden benoemd voor één dag.

In sommige gemeentes kun je zelfs een familielid, vriend of kennis tot trouwambtenaar voor 1 dag benoemen. Vraag de voorwaarden na bij de gemeente waar je wil gaan trouwen!

Ceremonieel huwelijk

Een leuke, veelgebruikte optie is ook om het echte huwelijk op het gemeentehuis “low profile” te houden door bijvoorbeeld op maandagochtend voor een laag tarief te trouwen. Vervolgens houd je tijdens de bruiloft een ceremonie waarbij het lijkt alsof er getrouwd wordt, echter is dit voor de wet dan eigenlijk al gebeurd, ofwel een trouwplechtigheid zonder rechtsgeldigheid.

Handige weetjes over de trouwceremonie

Wist je dat …

 • het huwelijk een mondelinge overeenkomst is? Het jawoord is bindend, niet het tekenen. In de wet staat vermeld dat er een duidelijk antwoord nodig is. Het hoeft geen JA te zijn, “dat beloof ik” is ook prima;
 • het kussen niet verplicht is?;
 • een ceremonie in de meeste gevallen ongeveer een half uur in beslag neemt? Het feitelijke huwelijk duurt maar een paar minuten (de officiële vragen, de bevestiging, het tekenen);
 • een religieus of ceremonieel huwelijk pas mag na een burgerlijk huwelijk?;
 • je minstens twee weken voor de geplande huwelijksdatum melding van het voorgenomen huwelijk moet doen bij de gemeente waar je wilt trouwen? Trouw je niet binnen een jaar na die melding? Dan moet je opnieuw een melding doen;
 • het officiële huwelijk een openbare gelegenheid is? Iedereen mag erbij zijn. Je mag niemand de toegang weigeren.
Kiezen van een trouwambtenaar voor je huwelijk

Tips bij het kiezen van een trouwambtenaar

 • Begin ruim op tijd. Ik raad je aan minimaal 4 maanden van tevoren alvast te kijken naar wat voor soort trouwambtenaar je voorkeur uit gaat.
 • Kijk op de website van de gemeente en lees meer over de beschikbare trouwambtenaren in de gemeente waar jullie gaan trouwen en informeer welke trouwambtenaren beschikbaar zijn op jullie trouwdag.
 • Liever een zelfstandig trouwambtenaar? Surf op internet en vraag bekenden naar hun ervaring. Vraag een gesprek aan met de trouwambtenaar van jullie keuze, leer elkaar beter kennen en neem samen de trouwdag en jullie wensen door.

De speech

Wanneer je met de zelfstandig trouwambtenaar jullie dag bespreekt geef dan aan wat jullie vooral wel, maar ook wat jullie niet benoemd willen hebben en vertel over gebeurtenissen en leuke anekdotes;

 • Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
 • Welke personen hebben veel in jullie levens betekend?
 • Welke gebeurtenissen hebben een rol gespeeld in jullie leven? Dit kunnen zowel leuke als minder leuke gebeurtenissen zijn.
 • Waarom trouwen jullie en waarom kiezen jullie voor elkaar?

Meestal heeft de trouwambtenaar ook al een aantal vragen gereed, waarmee hij of zij snel een goed beeld van jullie samen krijgt. Vervolgens verwerkt de trouwambtenaar alles tot een mooie speech.

En vergeet vooral niet het belangrijkste van de hele ceremonie: ja-zeggen en tekenen! “Dan verklaar ik jullie hierbij tot ….”, “Jullie mogen elkaar nu kussen!”