fbpx

Eindeloos verliefd kondigen wij ons huwelijk aan
Met een glimlach die nooit voorbij zal gaan
Belofte van liefde, belofte van trouw.
Bezegeling van: Ik hou van jou!

De proefdruk van jullie huwelijksuitnodiging is zojuist binnen gekomen. De tekst is prachtig; de afbeelding perfect! Onder het genot van een heerlijk wijntje hebben jullie zaterdagavond online een eigen trouwkaart samengesteld. Op de kaartenwebsite vonden jullie een mooie basiskaart en binnen enkele uren hebben jullie hiervan een eigen persoonlijke kaart kunnen maken.

Nu ook de proefdruk perfect is geef je opdracht voor het drukken van 150 stuks. Aankomende maand gaan ze dan eindelijk op de post, precies 7 weken voor jullie huwelijksdatum. Wat kijken jullie uit naar de grote dag!

Ga je trouwen, maar heb je nog geen idee wat je aan moet met de uitnodigingen voor jullie huwelijk? The Memory Factory geeft je graag enkele bruikbare tips!

Bruiloft organiseren

Wat moet er op de trouwkaart staan?

Het belangrijkste van de uitnodiging is dat alle benodigde informatie erop staat. Een aantal dingen zijn logisch, maar je kunt het liever maar een keer afgevinkt hebben dan vergeten.

Een veelgebruikte richtlijn is om de 4 W’s aan de rechterzijde van de uitnodiging te plaatsen. Je vermeldt in ieder geval het volgende:

 • Wanneer? De trouwdatum, inclusief jaartal en bij voorkeur ook inclusief de dag van de week.
 • Wie? De volledige namen van beide aanstaanden. Doopnamen hoeven niet perse vermeld te worden.
 • Waar? De locatie(s) met straatnaam, huisnummer en plaatsnaam.
 • Wat? Voor welk onderdeel van de dag de gast is uitgenodigd. Vermeld ook een globale dagindeling.

Vaak wordt er een verschil gemaakt in daggasten, receptiegasten en avond-/feestgasten. Je kunt hiervoor verschillende uitnodigingen versturen.

Wat je ook kunt vermelden op je kaart (richtlijn: aan de linkerzijde):

 • Jullie adresgegevens en/of de naam en het telefoonnummer of e-mailadres van de ceremoniemeester zodat mensen kunnen reageren op de uitnodiging.
 • Een mooie (persoonlijke) tekst
 • De dresscode, wanneer je bijvoorbeeld een thema aan je bruiloft hebt gekoppeld.
 • Een cadeautip
 • RSVP, zodat je weet hoeveel gasten je kunt verwachten
Wat moet er op de trouwkaart staan?

Zelf je trouwkaart ontwerpen of uitbesteden?

Trouwkaarten zijn er in allerlei vormen, maten en stijlen. Kies een trouwkaart die het beste bij jullie en jullie bruiloft past. Mocht je een thema hebben, laat deze dan terugkomen in de kaart.

1) Maak je eigen ontwerp

Ben jij creatief en handig of ken je iemand die jou kan helpen? Dan is het natuurlijk leuk om zelf jullie eigen trouwkaart te ontwerpen. Een persoonlijke trouwkaart zal bij veel mensen in de smaak vallen.

Wanneer je een eigen ontwerp wilt laten afdrukken houd dan rekening met de aanleverspecificaties. Zorg ervoor dat je afbeeldingen in hoge resolutie zijn, dat je een leesbaar lettertype gebruikt en een duidelijke kleur voor je letters.

Wil je een foto toevoegen en gebruik je een digitale camera of een foto van internet? Zorg er dan voor dat je foto’s minimaal 300 dpi zijn. Daarmee krijg je het mooiste printresultaat. Voor afbeeldingen van een scanner geldt hetzelfde.

De meeste afbeeldingen van internet zijn auteursrechtelijk beschermd. Google eens op “free stock photos” om gratis foto’s in hoge resolutie te vinden.

2) Een kant-en-klaar ontwerp dat je zelf kunt aanpassen

Een tweede optie is om online een passende kaart uit te zoeken en deze naar eigen wens aan te passen en in te vullen. Op internet zijn talloze websites te vinden waar je zelf je trouwkaart kunt samenstellen. Je kunt de tekst aanpassen en soms ook nog een eigen foto toevoegen.

3) Schakel een ontwerper in

Wil je geen standaard kaart, maar heb je zelf geen tijd of ben je niet erg creatief en handig, schakel dan een professioneel ontwerper in! Jullie bespreken jullie wensen en eisen en de ontwerper zorgt vervolgens voor het creatieve proces. Hij of zij weet ook precies aan welke eisen het drukwerk moet voldoen voor een perfect resultaat.

Tip! Laat een kritisch persoon altijd nog even controleren of alles klopt: de spelling, de juiste informatie en of jullie niets vergeten zijn. Ook wanneer je je kaart laat maken door een professional is dit geen overbodige luxe!

Adressering van de trouwkaarten

De kaarten zijn ontworpen en je hebt je gastenlijst gereed, maar hoe adresseer je je kaarten? Op de envelop plaats je een adreslabel of schrijf je wie er is uitgenodigd.

Richtlijnen:

 • Anna de Jong; alleen deze persoon is uitgenodigd
 • Daan en Anna de Jong; het stel is uitgenodigd, zonder de kinderen
 • Familie De Jong; het hele gezin inclusief kinderen is uitgenodigd

Is de familienaam van de partner niet bekend? Dan kan als volgt worden geadresseerd: Mevrouw De Jong en partner. Bij ongehuwde stellen kun je eventueel beide achternamen gebruiken; Anna de Jong en Daan de Boer.

Wil je het volgens de etiquette doen? Dan zouden de jongeren van 18 jaar of ouder een eigen kaart moeten ontvangen.

Wanneer verstuur je je huwelijksuitnodigingen?

Uiteraard kun je helemaal zelf bepalen wanneer je jouw uitnodigingen de deur uit doet, maar voorkom stress door op tijd te beginnen.

Mocht je “Save the Date” kaarten, ofwel een vooraankondiging, willen versturen dan kun je deze op de post doen tot ongeveer 4 maanden voor de bruiloft. Mocht jouw bruiloft in het buitenland, in de vakantie of op een feestdag plaatsvinden dan kun je je gasten het liefst zo vroeg mogelijk op de hoogte stellen van jullie trouwdatum.

Trouwkaarten verstuur je doorgaans 6 tot 8 weken voor de bruiloft. Verstuur de kaarten via het postkantoor zodat je zeker weet dat ze voldoende gefrankeerd zijn. Bestel ook altijd 25 uitnodigingen extra, mocht je toch later mensen aan je gastenlijst toe willen voegen.

Houd in je planning ook rekening met de levertijd van de drukker en ruim tijd in voor het ontvangen van de proefdruk en eventuele wijzigingen daarna.

Originele bruiloft uitnodigingen

Vind je het versturen van een “standaard” kaart saai? Er zijn talloze andere leuke ideeën en mogelijkheden voor het aankondigen van jullie huwelijk.

Is jullie huwelijksdag gepland op of rond het strand of houden jullie gewoon heel erg van de zee? Verstuur de uitnodiging per “flessenpost”. Je vult een flesje met wat zand en schelpen en je kaart gaat opgerold in de fles. Eventueel kun je ook nog een tekst op het flesje zelf (laten) schrijven, bijvoorbeeld jullie namen en de trouwdatum.

Een bruiloft in het bos? Maak uitnodigen van hout of met een hout-look.

Stuur een puzzel-trouwkaart en laat jullie gasten er al puzzelend achter komen waarvoor ze uitgenodigd zijn. Beetje bij beetje worden datum en plaats bekend.

Voldoende inspiratie opgedaan? Heel veel succes met het maken en versturen van jullie huwelijksuitnodigingen!

Originele huwelijksuitnodiging per flessenpost