fbpx

“Vul je huwelijk met de juiste ingrediënten. Een flinke pot liefde, een vleugje humor, een kopje romantiek en een grote lepel respect en vertrouwen. Wij wensen jullie alle geluk van de wereld! Gefeliciteerd! Liefs van tante Ria en ome Henk”; staat er in het gastenboek. 

Het is precies één jaar na jullie trouwdag. Vandaag gaan jullie samen romantisch dineren in het sterrenrestaurant dat je twee maanden geleden speciaal voor deze dag hebt gereserveerd. Maar voordat jullie vertrekken wil jij samen met je lief het gastenboek er nog even rustig bij pakken om te kunnen nagenieten van die ene mooie, perfecte dag. Alle bruiloftsgasten hebben lieve gelukwensen achtergelaten waarvan je keer op keer geniet. Wat ben je blij dat iedereen zulke mooie woorden heeft opgeschreven en dat je, naast de talloze mooie foto’s, nog een tastbaar aandenken hebt aan jullie huwelijksdag en alle dierbaren die deze dag samen met jullie vierden.

Op jouw bruiloft komen misschien zoveel mensen dat je eindeloos handen aan het schudden bent en bijna zou vergeten wie er zijn geweest. In een gastenboek kun je de persoonlijke wensen van jullie gasten achteraf nalezen en zo steeds opnieuw nagenieten van jullie trouwdag. Maar hoe werkt het eigenlijk met een gastenboek? Als weddingplanner van The Memory Factory geef ik je graag wat meer informatie en inspiratie.

Bruiloft organiseren

Hoe zorg je voor een origineel gastenboek?

Daag je gasten uit om iets origineels op te schrijven. Bijvoorbeeld: “Geef ons jouw allerbeste tip voor een langdurig gelukkig huwelijk” of “Welk voorwerp doet jou aan het bruidspaar denken en waarom?”

Je kunt je gasten ook vooraf – bijvoorbeeld via de ceremoniemeesterbrief – vragen om een voorwerp, foto of plaatje mee te nemen van iets waar ze samen met jou / jullie een goede herinnering aan hebben. Bij binnenkomst schrijven ze hier een mooie wens bij.

Van iedere gast een wens in je gastenboek…

Mooie gelukwensen zijn natuurlijk super, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen aan het eind van de dag/avond ook daadwerkelijk iets opgeschreven heeft?

Plaats je gastenboek allereerst duidelijk in het zicht! Liever niet direct bij de ingang – want wanneer er veel gasten tegelijkertijd binnen komen veroorzaakt dit een onhandige opstopping – maar een aparte tafel in de buurt van waar men binnen komt is prima.

Stel ook iemand verantwoordelijk voor het gastenboek. Laat deze persoon de gasten erop attenderen om iets in het gastenboek te schrijven. Deze persoon kan bij het boek zelf staan en/of wat later op de avond alle gasten even langs gaan om hen er vriendelijk aan te herinneren hun wens op te schrijven.

Geen gastenboek maar ….

Tegenwoordig hoeft het gastenboek allang niet meer uit een fysiek boek te bestaan. Er zijn online talloze andere leuke ideeën te vinden om jouw gasten hun wens op te laten schrijven. Denk eens aan een houten bord waarop kaartjes hangen met de namen van alle gasten. Bij binnenkomst maakt ieder gezin een polaroid foto met een wens erbij en hangt die voor het kaartje met hun naam.

Of neem een voor jullie geliefd voorwerp als “gastenboek”. Zijn jullie gek van surfen? Leg een surfplank neer om alle wensen te laten optekenen.

Houden jullie van reizen? Hang een wereldkaart op en laat iedereen een wens opschrijven bij zijn of haar favoriete bestemming.

Cadeau ideeën voor de ceremoniemeester

Ben jij gevraagd als ceremoniemeester voor een bruiloft? Dan is het leuk om een persoonlijk tintje toe te voegen of een gezamenlijk cadeau te regelen. Ofwel: verras het bruidspaar namens de gasten!

Hoe kom je op ideeën? Kijk vooral eens naar de hobby’s en interesses van het bruidspaar;

  • Houdt het bruidspaar van koken en lekker eten? Laat alle gasten een A4tje met hun favoriete recept maken en bundel deze tot een kookboek.
  • Wil het paar altijd nieuwe dingen ontdekken? Laat de gasten een bucketlist samenstellen. Wat moeten zij echt nog eens samen doen of samen zien? Uiteraard verzamel je alle lijstjes in een mooie emmer die je aan het bruidspaar overhandigt.
  • Houdt het bruidspaar er niet van als er allerlei stukjes opgevoerd worden tijdens de bruiloft? Laat de gasten van tevoren een korte video maken of boodschap inspreken. Van alle ingesproken boodschappen laat je vervolgens een leuk filmpje maken.
  • Of doe eens gek en laat de WC-deur uit huis halen. Laat iedereen daar met een permanent marker een leuke tekst opschrijven en het bruidspaar kan voortaan iedere dag alle lieve wensen nalezen in het kleinste kamertje van het huis.

Veel creativiteit, liefde en geluk toegewenst!