fbpx
Inmiddels zijn jullie 7 weken getrouwd en ook alweer 4 weken terug van een prachtige huwelijksreis naar Hawaï. Na diverse mailtjes aan de trouwfotograaf krijgen jullie dan eindelijk het langverwachte trouwalbum toegestuurd. Jullie schenken een rood wijntje in en vol enthousiasme beginnen jullie het album door te bladeren. Al snel volgt ook de teleurstelling… De foto van “de kus” blijkt wazig te zijn, er blijkt geen enkele foto te zijn van “de eerste blik” en ook ontbreken leuke shots van jullie gasten tijdens de speeches voor het diner.

Eigenlijk waren jullie er vanuit gegaan dat de trouwfotograaf wel wist wat hij moest fotograferen en dat -na de afspraken over de prijs- jullie de rest verder aan hem konden overlaten. Daar kwam ook nog bij dat jullie geen vaste eindtijd hadden afgesproken en de trouwfotograaf al weg was bij de openingsdans. Hadden jullie je maar beter voorbereid op dit onderdeel… Helaas kunnen jullie het niet overdoen en moeten jullie het doen met de mooie herinneringen aan de dag.

Jullie huwelijksdag is een van de meest speciale dagen van je leven, vol met magische momenten waar je altijd mooie herinneringen aan zult hebben. De foto’s zullen een tastbare herinnering zijn aan deze dag, en met dat in gedachten heb ik als weddingplanner van The Memory Factory een aantal zaken op een rijtje gezet die je zeker in overweging moet nemen bij het kiezen van de trouwfotograaf.

Bruiloft organiseren

De stijl

Bepaal vooraf de stijl van je huwelijk en dus ook die van je foto’s. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een moodboard te maken. Surf ook eens rond op internet en kijk naar trouwfoto’s die je aanspreken. Welke stijl wordt er gehanteerd? Lichte en zachte kleuren of juist moody foto’s met donkere kleuren waarbij veel gebruik gemaakt wordt van schaduw? Zwart-wit, vintage, felle kleuren, oog voor detail? Wat vinden jullie mooi?

De ene fotograaf geeft een weergave van de dag en maakt er een soort documentaire van door deze dag zo “echt” mogelijk vast te leggen, zonder dat je hoeft te poseren.

Je kunt ook kiezen voor een stijl waarbij de fotograaf veel details vastlegt, zoals foto’s van de ringen, de taart en het bruidsboeket en waarbij je af en toe ook zult poseren voor de foto’s. Deze stijl besteedt minder aandacht aan het verhaal, maar de foto’s zullen er perfect gestyled uitzien. De fotograaf geeft instructies hoe je kunt poseren om een zo mooi mogelijk eindresultaat neer te zetten.

Kies de fotograaf…

Als je een beeld hebt van de stijl ga dan op zoek naar een fotograaf die in dit plaatje past. Maak vervolgens een afspraak, bekijk zijn of haar eerdere reportages en kijk vooral ook of jullie een klik hebben. Dit laatste is belangrijker dan je misschien zou denken.

De fotograaf is vaak vanaf de eerste voorbereidingen thuis tot de feestavond aanwezig en dus zul je je wel comfortabel bij de persoon moeten voelen. Wanneer je je bijvoorbeeld aan de fotograaf ergert omdat hij veel te opzichtig aanwezig is of juist te weinig initiatief neemt zul je dit terugzien op de foto’s. De fotograaf moet eigenlijk als vanzelf opgaan in de dag om de mooiste foto’s te kunnen maken. Vraag tijdens het kennismakingsgesprek naar de werkwijze van de fotograaf. Hoe zorgt de fotograaf ervoor dat jullie het mooiste resultaat krijgen?

Het is ook belangrijk dat jullie vooraf een beeld krijgen van de soort foto’s die jullie kunnen verwachten. Hoe kom je er bijvoorbeeld achter of de fotograaf oog voor detail heeft, geen enkel belangrijk moment van de dag mist en emoties tijdens de dag feilloos weet vast te leggen? Om dit te ontdekken moet je vooraf zeker vragen of je een volledige bruiloftsreportage mag inzien. Of boek van tevoren een loveshoot! Zo kun je zien hoe de fotograaf te werk gaat en kun je alvast wennen.

Qua prijs zitten er enorme verschillen tussen de diverse fotografen. Voor een professionele bruidsfotograaf betaal je al gauw rond de € 2000,- voor 8 uur fotografie door één fotograaf, exclusief album.

Wat verwacht je van de trouwfotograaf?

Kies de locaties voor de trouwreportage

Op welke locaties willen jullie foto’s maken? Laat de fotograaf vooraf meedenken voor de beste shots. Hij/zij is tenslotte de professional en heeft alle verstand van belichting, compositie en kleuren. Hou ook altijd rekening met slecht weer, ofwel heb ook altijd minimaal één binnenlocatie achter de hand.

Wie moet op welke foto staan?

Wil je een foto met alleen je broers en zussen, één met alle daggasten en één met alleen de getuigen? Denk van tevoren na over de groepsindelingen en laat de ceremoniemeester -of een ander persoon die de meeste gasten kent- dit coördineren om iedereen op het juiste moment voor de camera te krijgen.

Andere zaken waar je aan moet denken

  • Maak duidelijke afspraken over de tijdstippen waarop je de fotograaf op de locatie(s) verwacht en tot wanneer hij blijft.
  • Wat zit er in het totaalpakket inbegrepen? Krijg je de foto’s digitaal aangeleverd en een selectie afgedrukt? Hoeveel foto’s krijg je? Maakt de fotograaf een trouwalbum met de mooiste foto’s?
  • Wanneer kun je de foto’s in ontvangst nemen?
  • Wat zijn de betalingsvoorwaarden?
  • Zorg ook voor een contactpersoon tijdens de dag zelf -meestal de ceremoniemeester- en zorg dat ze elkaars nummers hebben voor het geval er iets mis mocht gaan. Zo kun jij je volledig focussen op je bruiloft.

Rest ons alleen nog te zeggen: Say Cheeeeeese *klik*