fbpx
Je vriendin huilt van blijdschap. Wat voelt ze zich vereerd dat je speciaal haar hebt gevraagd om getuige te zijn tijdens jouw huwelijk. Zojuist heb je haar verrast met een overheerlijke high tea. Bovenop de laatste schaal bonbons heb je een mooi kaartje laten plaatsen met daarop de belangrijke vraag “Wil je mijn getuige zijn?”

Over de keuze voor jouw getuige hoefde je niet lang na te denken. In zowel goede als slechte tijden staat je vriendin altijd voor je klaar. Jullie delen lief en leed en je kunt haar dag en nacht bellen voor zowel leuk nieuwtjes als om je hart te luchten. Een betere getuige voor deze speciale dag kun je je niet indenken.  

Je weet vast wel dat er getuigen nodig zijn bij je huwelijk, maar hoe zit dat eigenlijk precies? Wat zijn de feiten en wie kun je vragen als getuigen? Als weddingplanner van The Memory Factory geef ik je graag de ins & outs en alvast een paar toffe ideeën voor het vragen van je getuigen.

Bruiloft organiseren

De feiten

Wanneer je gaat trouwen heb je getuigen nodig. Zonder getuigen is een huwelijk niet rechtsgeldig. Ze zetten hun handtekening op de trouwakte en verklaren hiermee dat jullie elkaar daadwerkelijk het jawoord hebben gegeven.

In Nederland moet je per huwelijk minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden. Getuigen dienen altijd 18 jaar of ouder te zijn.

De getuigen voor je huwelijk dien je aan te melden bij je gemeente. Dit doe je wanneer je melding bij de gemeente gaat maken van jullie voorgenomen huwelijk, ook wel ondertrouw genoemd. Deze melding kan je vanaf één jaar tot twee weken vóór de huwelijksdatum doen. Zorg dus dat dan de getuigen bekend zijn!

Wie vraag je als getuigen?

In principe kun je iedereen die 18 jaar of ouder is als getuige vragen. Het is vooral een eervolle taak. In de meeste gevallen zijn de getuigen familie of beste vrienden.

Het is overigens geen verplichting om de getuigen per partner te kiezen. Jij kunt er bijvoorbeeld ook één kiezen en je partner drie. Dit bepalen jullie helemaal zelf. De getuigen fungeren voor het bruidspaar als eenheid.

Kinderen als getuigen?

Het niet mogelijk om personen onder de 18 jaar getuige te laten zijn. Meestal kun je door de trouwambtenaar wel een speciale akte laten maken die de kinderen mogen tekenen. Hoewel deze niet rechtsgeldig is, is het wel leuk om de kinderen zo extra bij het huwelijk te betrekken.

3 Toffe ideeën voor het vragen van je getuigen

Herinneringenbox

Gaan jij en je getuige “way back” en kennen jullie elkaar door en door? Fantaseerden jullie als kleine kinderen al over jullie trouwdag en de partner die daarbij zou horen? Maak een leuke box boordevol herinneringen. Denk aan een cd met de muziek waarop jullie altijd luidkeels meezongen, een grappige oude foto, een hilarisch filmpje, een voorwerp dat direct aan vroeger doet denken en uiteraard de vraag “Wil je mijn getuige zijn?”.

Favoriete drank of snack

Is jouw getuige een echt wijn-, bier- of cognacliefhebber maak dan een persoonlijk label op zijn of haar favoriete fles met een leuke tekst zoals:

I CAN’T SAY “I DO” WITHOUT YOU…

WIL JIJ MIJN GETUIGE ZIJN?

Kan jouw getuige nooit afblijven van chocolade? Koop een doosje bonbons bij de chocolaterie en laat hier een kaartje met een persoonlijke tekst bij inpakken.

Dagje uit

Het is ook erg leuk om alle aanstaande getuigen uit te nodigen voor een gezellig uitje, heerlijke lunch of een ontspannen wellnessdag. Onder het genot van een ijskoud biertje of overheerlijke maaltijd stellen jullie dan DE vraag!

Bijkomend voordeel: jullie kunnen samen alvast wat ideeën opdoen en ins & outs delen; wel zo makkelijk.

Heel veel succes! De getuigen zullen zich erg vereerd voelen.