fbpx
“Deze jurk is echt geweldig!” roepen je allerliefste vriendinnen -tevens bruidsmeisjes- in koor wanneer je het pashokje uit stapt. Je hebt inmiddels vijf jurken gepast en bij deze kanten witte jurk met een diepe V-hals en subtiele sleep zijn ze direct laaiend enthousiast. Je bent blij dat je de hulp hebt ingeroepen van je bruidsmeisjes bij het uitzoeken van DE jurk. Hoe had je de juiste keuze ooit kunnen maken zonder hen?

In Amerika is het al langer gebruikelijk om bruidsmeisjes te hebben tijdens het huwelijk, maar ook in Nederland komt het steeds meer voor. De bruidsmeisjes zijn vaak goede vriendinnen of familieleden. De bruidsmeisjes behoren tot de “aanhang” van de bruid en staan de bruid voorafgaand aan en tijdens de huwelijksdag bij.

Maar waar dienen bruidsmeisjes eigenlijk voor? Wat is de oorsprong en waar kun je ze voor inzetten? The Memory Factory heeft alles voor je op een rijtje gezet!

Bruiloft organiseren

Herkomst van de bruidsmeisjes

De geschiedenis van het bruidsmeisje is anders per cultuur, religie en periode. In de Romeinse tijd vormden bruidsmeisjes een soort “bruidsinfanterie” wanneer ze de bruid naar het dorp van de bruidegom begeleidden. Dit “beschermende schild” van identiek geklede bruidsmeisjes moest tussen beide komen als misdadigers of wraakzuchtige aanbidders probeerden de bruid pijn te doen of probeerden haar bruidsschat te stelen.

De westerse traditie lijkt echter voort te komen uit de latere Romeinse wet, die tien getuigen bij een bruiloft vereiste. Deze getuigen waren bedoeld om kwade geesten te misleiden, waarvan men dacht dat ze huwelijksceremonies bijwoonden. De bruidsmeisjes kleedden zich hetzelfde als de bruid, zodat de boze geesten niet wisten wie er ging trouwen.

Bruidsmeisjes vandaag de dag

Tegenwoordig heeft men bruidsmeisjes om diverse redenen. Voor sommigen is het een manier om dierbare vriendinnen extra bij hun ceremonie te betrekken en deel uit te laten maken van deze speciale dag. Anderen hebben bruidsmeisjes om culturele of religieuze redenen.

Het aantal bruidsmeisjes voor jouw trouwdag bepaal je helemaal zelf. Je kunt er voor kiezen om helemaal geen bruidsmeisjes te hebben of je kunt er voor zes gaan; dat is helemaal aan jou.

Over het algemeen vormen de bruidsmeisjes een eenheid. Ze dragen bijvoorbeeld dezelfde jurken, schoenen of  accessoires.

Waar kun je je bruidsmeisjes voor inzetten?

Tijdens en voorafgaand aan de dag kun je diverse taken verdelen onder de bruidsmeisjes, zoals:

  • De organisatie van het vrijgezellenfeest
  • Het dragen van de sleep
  • Het samen uitzoeken van de trouwjurk
  • Ondersteuning en support tijdens de huwelijksdag
  • Begeleiden van de gasten tijdens de trouwdag
  • Vangen van het bruidsboeket
  • Beheren van het gastenboek en het aannemen van de cadeaus

Handige tips!

Het is heel goed mogelijk dat jouw bruidsmeisjes elkaar niet of nauwelijks kennen. Laat hen vooraf kennismaken met elkaar zodat ze een band kunnen creëren. Organiseer bijvoorbeeld een gezellige avond samen en brainstorm er alvast lekker samen op los.

Wanneer jullie gaan shoppen voor kleding, schoenen en accessoires voor de bruidsmeisjes telt jouw mening; het is tenslotte jouw trouwdag. Houd echter ook rekening met de wensen van de bruidsmeisjes zelf. Niets is zo vervelend dan hen iets te laten dragen waar ze zich niet comfortabel in voelen.

Denk vooraf ook na over de prijskaartjes die aan kleding en eventuele andere zaken hangen. Je kunt niet verwachten dat de bruidsmeisjes zelf alles bekostigen. Maak hier van tevoren duidelijke afspraken over zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

En bovenal; maak er samen een topdag van!