fbpx
“De S is van Simons, dat is vanaf vandaag de achternaam van jullie beiden. De T is van Trots, dat zijn wij nu allemaal…” Het ABC-tje van je nichtjes is inmiddels het derde stukje van de avond en duurt al 15 minuten. Je probeert je aandacht erbij te houden, maar ziet ook de rest van de gasten inmiddels wat verveeld om zich heen kijken. Uiteraard zijn alle acts en speeches hartstikke lief bedoeld maar het had, achteraf gezien, niet tijdens de feestavond gehoeven. Iedereen stond op de dansvloer en de sfeer zat er net lekker in toen de stukjes nog opgevoerd moesten worden. Vooraf heb je hier niet echt over nagedacht en aan de ceremoniemeester doorgegeven dat je iedereen vrij laat om iets leuks voor jullie te doen. Alleen nu besef dat je dit toch wat anders gepland en georganiseerd had willen hebben.  

Stukjes, speeches, acts… van tantes en ooms, vriendengroepen, broers en zussen… de een vindt het hartstikke leuk, de ander laat dit onderdeel liever aan zich voorbij gaan. Welke keuzes kun je maken en hoe laat je jouw gasten weten wat je wel of niet op prijs stelt? The Memory Factory helpt je graag op weg.

Bruiloft organiseren

De voorbereiding

Wanneer er stukjes opgevoerd worden is het meestal niet gebruikelijk dat het bruidspaar alle details al weet. Vaak willen de gasten het bruidspaar verrassen. Maar hoe maak je kenbaar wat je wel en vooral niet wilt tijdens jouw dag? Het sleutelwoord: de ceremoniemeester! Hij of zij is de schakel tussen het bruidspaar en de gasten. Met hem/haar bespreek je wat jullie wensen zijn en de gasten die graag iets willen doen hebben op hun beurt contact met de ceremoniemeester.

De ceremoniemeester kan het onderwerp ‘stukjes & speeches’ bijvoorbeeld meenemen in de ceremoniemeesterbrief. Deze brief wordt verstuurd naar alle gasten zodat ze precies weten wat er van hen verwacht wordt. Voor een bepaalde datum geven de gasten door of ze iets willen doen en de ceremoniemeester plant hen vervolgens in.

Uiteraard zul je jouw wensen aan de ceremoniemeester kenbaar moeten maken. Denk bij het instrueren van je ceremoniemeester na over het volgende:

Wanneer?

Op welk moment of op welke momenten van de dag zou je stukjes willen toestaan? Speeches van de daggasten zouden bijvoorbeeld net voor of na het diner kunnen. De acts van vriendengroepen of collega’s kunnen aan het begin van de feestavond. Of misschien wil je helemaal niets toestaan?

Je zou de acts kunnen verspreiden over de dag / avond. Let er dan wel op dat de stukjes zo ingepland worden dat ze de sfeer – die er misschien net lekker in zit – niet ‘verpesten’. Een humoristische act van je vrienden zou bijvoorbeeld goed passen tijdens de feestavond, maar een serieuze, emotionele speech van je vader zou je misschien liever wat eerder willen doen. Ook hier moet de ceremoniemeester vooraf een goede inschatting van proberen te maken.

Hoe lang?

Plan de tijd voor de stukjes in. Bijvoorbeeld na het diner maximaal een kwartier en op de feestavond maximaal een half uur van 20.00u – 20.30u. Het is aan de ceremoniemeester om hier vervolgens een goede planning voor te maken en nog belangrijker: dit te communiceren naar de personen die iets willen doen.

Wat voor soort stukjes?

Wat voor soort stukjes zou je willen toestaan? De wilde en soms ook gênante dronkenmans verhalen van je vriendengroep zijn natuurlijk hilarisch, maar misschien heb je ook je collega’s en baas uitgenodigd en heb je liever niet dat zij alle ins & outs te horen krijgen over jouw vroegere stapleven en dolle vriendenvakanties.

Door wie?

Misschien heb je liever dat je moeder 10 minuten de tijd krijgt voor een mooie speech dan dat je colleges 15 minuten een zangstukje opvoeren. Hoewel je van tevoren waarschijnlijk niet weet wie wat zou willen doen kun je dit wel even kort met je ceremoniemeester bespreken voor het geval er teveel mensen zijn die iets zouden willen doen.

Communicatie

De ceremoniemeester plant de stukjes en speeches in en neemt het op in het draaiboek. Vervolgens communiceert hij/zij naar de mensen die de stukjes uitvoeren door wanneer zij hun act mogen opvoeren.

Tijdens de dag

Alles is inmiddels perfect gepland en georganiseerd. De ceremoniemeester heeft alle stukjes zorgvuldig in het draaiboek opgenomen en de gasten weten dat zij een seintje krijgen wanneer hun act mag beginnen.

Als je stukjes toestaat moet de ceremoniemeester erop toezien dat het voldoet aan jullie wensen en er tijdens de dag en avond op letten of een en ander goed en volgens plan verloopt. Is er afgesproken dat je collega’s 5 minuten een act mogen opvoeren, maar gaat ze daar ruim overheen? De ceremoniemeester kan een subtiele hint geven om af te ronden.

After movie

Wil je na de bruiloft nog vaker na kunnen genieten van alle stukjes, acts en speeches? Huur een videograaf in of vraag een van je vrienden om de diverse stukjes te filmen.