fbpx

Je staat op het punt je jawoord te geven en je kijkt je vader – die op de eerste rij zit – nog even aan. Hij geeft je een goedkeurende knik en een knipoog. Je schoonzus – die aan de andere kant van het gangpad zit – en met wie je in de loop de jaren een mooie band heb opgebouwd, zit al met tranen in haar ogen. En zelfs je directe collega’s – die je achterin de zaal ziet zitten – hebben de tijd genomen om bij de ceremonie te zijn. Wat fijn dat al jullie dierbaren zo dichtbij zitten en wat bijzonder dat iedereen erbij is!

Nadat je de gastenlijst hebt samengesteld en weet hoe je trouwlocatie eruit ziet, kun je de indeling van de gasten voor de ceremonie in orde maken. Je vraagt jezelf misschien af wie waar moet zitten en hoe je dit aan de gasten laat weten. Als weddingplanner van The Memory Factory geef ik je graag de traditionele richtlijnen en alternatieven om je op weg te helpen.

Bruiloft organiseren

 

Traditionele indeling van de zitplaatsen

Wanneer je in het gemeentehuis trouwt is het volgens de traditionele richtlijnen gebruikelijk dat de bruid rechts zit en de bruidegom links. Aan de rechterkant, achter de bruid, zit haar familie en aan de linkerkant, achter de bruidegom, zit zijn familie.

In de kerk zit men juist precies andersom. De familie van de bruid aan de linkerkant en de familie van de bruidegom aan de rechterkant.

Leuk weetje: de indeling in de kerk komt voort uit een traditie die ver terug gaat, tot in ieder geval de Middeleeuwen, toen de bruidegom nog snel bij zijn zwaard moest kunnen – vastgehouden met zijn rechterhand en opgehangen aan zijn linkerheup – voor het geval ontvoerders de bruid probeerden te kidnappen en haar vast probeerden te houden in ruil voor losgeld.

De eerste 4 tot 5 rijen zijn doorgaans gereserveerd voor de directe familieleden en andere speciale gasten van het bruidspaar. Meestal zitten de ouders en getuigen op de eerste rij en de rest zoals broers & zussen en oma’s & opa’s daarachter.

Zijn je ouders gescheiden en wil je ze niet naast elkaar laten zitten dan kun je uiteraard ook een andere indeling maken. Plaats bijvoorbeeld je moeder met haar eventuele partner op de eerste rij en je vader – die jou al dan niet naar binnen heeft begeleid – op de tweede rij.

Beeld: stockfoto

Hoe wijs je de plaatsen aan?  

Bij een ceremonie met een beperkt aantal gasten is het meestal niet nodig om mensen in te zetten die aanwijzen wie op welke plek moet zitten. Maar heb jij een ceremonie gepland met een groter aantal gasten dan kan dit wel erg handig zijn.

De vuistregel is om per 50 gasten iemand aan te stellen die de plaatsen aanwijst. Dit kan een ceremoniemeester zijn, een goede vriend of familielid. Zorg ervoor dat de plaatsaanwijzers weten wie waar zit en hoe ze moeten omgaan met ‘moeilijke’ situaties, zoals gescheiden ouders. Houd ook rekening met mindervaliden en ouderen die moeilijk ter been zijn. Deze personen kun je het beste aan de buitenzijde van een rij plaatsen.

Je kunt ook gebruik maken van naamkaartjes door op iedere plek een kaartje neer te leggen met de naam van degene die op die plek moet gaan zitten.

Ga zitten waar je wilt

Tegenwoordig kiezen niet alle bruidsparen voor een vaste stoelindeling. Alle gasten mogen zelf een plekje uitzoeken in de zaal onder het mom ‘Pick a seat, not a side’. Dit geeft aan dat je als gast kunt gaan zitten waar je maar wilt. Uiteraard wel rekening houdend met de ‘gereserveerd’ bordjes en het wegblijven van de eerste en tweede rij als je geen direct familielid bent.

Succes met jouw stoelindeling!

Beeld: stockfoto