fbpx

Wauw, wat ziet het er gaaf uit! Het zijn jullie laatste uren als ongetrouwd stel en zojuist stuurt de ceremoniemeester je een aantal foto’s door via de app. Je wist al dat de door jullie gekozen trouwlocatie super was, maar nu deze helemaal versierd is, is deze zelfs nog mooier geworden dan je ooit had durven dromen.   

De voormalige schuur op een groot landgoed is een aantal jaren geleden omgetoverd tot een gave feestlocatie. De houten plafondbalken en stenen muren zijn nog intact zijn gebleven, maar verder heeft de schuur een totale metamorfose ondergaan. De locatie beschikt nu over zowel een feest- als receptieruimte, compleet met kroonluchters, een uit hout opgetrokken bar, een dansvloer en voldoende zitgelegenheid.

De stylist heeft zojuist de laatste hand gelegd aan de decoratie voor vandaag. De entree met fakkels is super, de bartafels staan er mooi versierd bij en ook de tafels voor het diner zijn in stijl gedekt. De hele dag zullen jullie op deze locatie zijn, van de ceremonie tot de feestavond en zelfs de overnachting in het naastgelegen chalet is geregeld. Je kan niet wachten tot jullie mogen vertrekken!

Uiteraard wil je dat jouw trouwdag perfect is! Essentieel voor deze dag is het vinden van een perfecte locatie. Belangrijk is dat de locatie die je kiest past bij jouw wensen en eisen. Als weddingplanner van The Memory Factory geef ik je graag wat nuttige info en handige tips mee bij het zoeken naar een perfecte trouwlocatie.

 

Bruiloft organiseren

 

Op welke locatie trouw je?

Normaal gesproken wordt het burgerlijk (wettelijk) huwelijk voltrokken in het gemeentehuis of op een officiële trouwlocatie. Het is per gemeente verschillend welke locaties “Huis der Gemeente” zijn. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel officiële trouwlocaties waaruit je zou kunnen kiezen. Dit zorgt ervoor dat de gehele dag op één locatie kan plaatsvinden en je geen stress hebt om op meerdere locaties op tijd aan te moeten komen.

Wanneer jouw favoriete locatie geen officiële trouwlocatie is maar je wel de gehele dag op één locatie wilt laten afspelen, dan kun je er ook voor kiezen om het echte huwelijk op het gemeentehuis “low profile” te houden door bijvoorbeeld op maandagochtend voor een laag tarief te trouwen. Vervolgens houd je tijdens de bruiloft een ceremonie waarbij het lijkt alsof er getrouwd wordt, maar waar je dan geen beëdigd trouwambtenaar meer voor nodig hebt omdat jullie voor de wet dan eigenlijk al getrouwd zijn. Deze ceremonie kun je in principe op iedere gewenste locatie houden.

Wil je in de stad trouwen of op het platteland? Ga je voor een binnen- of buitenlocatie? En hoe moet je locatie eruit zien? Ga je voor een kasteel of landhuis, een café, een partyboot, een hotel of misschien wel een boerderij? En welke uitstraling moet jouw locatie hebben, bijvoorbeeld modern of juist klassiek?

Bekijk locaties vóórdat je een trouwdatum hebt gekozen. Het is gebruikelijk om een jaar voor jullie huwelijksdag al diverse locaties te bekijken. Plan bezoeken aan je favoriete locaties en breng een lijst met datums mee die jullie voorkeur hebben. Wanneer je een aantal data open hebt staan in plaats van één specifieke dag dan heb je vaak meer locaties om uit te kiezen. Jullie uiteindelijke locatiekeuze maken jullie ongeveer negen maanden voor de geplande huwelijksdatum.

Beeld: stockfoto

Ga je voor één of meerdere locaties?

Wil je de huwelijksvoltrekking, de toost, het diner en de feestavond allemaal op verschillende locaties houden of hou je het liever bij één locatie? Wanneer je kiest voor één locatie kijk dan of de locatie geschikt is om zowel de ceremonie als feestavond te houden.

Als je voor meerdere locaties kiest, probeer er dan voor te zorgen dat zowel jullie zelf als de gasten niet de hele dag van hot naar her aan het rennen zijn door voldoende tijd in te plannen tussen de diverse activiteiten. Niets is zo vervelend dan continu op de klok te moeten kijken om op tijd op iedere locatie aan te komen. Een ontspannen trouwdag is wel zo prettig!

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid

Een locatie in ‘the middle of nowhere’ kan natuurlijk hartstikke romantisch en mooi zijn, maar houd ook rekening met de gasten bij het uitzoeken van jullie trouwlocatie. Moeten veel gasten van ver komen zorg er dan voor dat er voldoende parkeergelegenheid is voor mensen die met de auto komen of zorg ervoor dat het vervoer voor de gasten geregeld is.

Midden in een drukke stad kan parkeren soms een probleem zijn, zeker tijdens koop- en uitgaansavonden of evenementen in de buurt. Houd hier rekening mee bij het kiezen van jullie trouwlocatie.

Hoeveel gasten nodig je uit?

Bedenk vooraf hoeveel gasten je zult uitnodigen en zorg ervoor dat je een locatie kiest die geschikt is voor het aantal gasten dat je verwacht. Een te kleine locatie is natuurlijk niet handig, maar ook een te grote locatie kan ervoor zorgen dat de sfeer minder is dan je voor ogen hebt doordat de diverse groepjes gasten te ver van elkaar vandaan zitten of staan.

Beeld: stockfoto

Welke faciliteiten heeft de locatie?

Check bij het kiezen van de locatie ook het volgende:

 • Hebben jullie de locatie de gehele dag tot jullie beschikking en eventueel al de middag en/of avond van tevoren, zodat er in alle rust opgebouwd kan worden?
 • Welke mogelijkheden zijn er om jullie eigen decoratie te verzorgen?
 • Wat zijn de mogelijkheden van de locatie voor catering en het afhuren van bijvoorbeeld een standaard drankenarrangement?
 • Is de locatie geschikt voor de dag- en/of avondinvulling die je in gedachten hebt? Moet er bijvoorbeeld een zaal zijn waar er gedanst kan worden?
 • Is de belichting van de ruimte(s) geschikt en/of regelbaar?
 • Mag je een eigen band of DJ inhuren?
 • Is er een geluidsinstallatie met microfoon en speakers aanwezig?
 • Hoe is de akoestiek in de ruimte?
 • Tot hoe laat mag er muziek afgespeeld worden?
 • Kun je gebruik maken van het personeel van de locatie?
 • Zijn er meerdere ruimtes aanwezig waar je bijvoorbeeld gebruik van kunt maken voor het wegleggen van de gekregen cadeaus of andere spullen?
 • Is er eventueel slaapgelegenheid voor jullie en/of gasten aanwezig?

De kosten

Als je een locatie hebt bezocht die voldoet aan jullie wensen dan kun je een offerte opvragen. Denk voordat je locaties gaat bezoeken wel alvast na over je budget. Wat kan of wil je aan een locatie uitgeven? Gemiddeld wordt er door bruidsparen € 7.136,- uitgegeven aan de trouwlocatie, inclusief catering en decoratie (bron: Nationaal Trouwonderzoek 2018).

Lees de offerte rustig door en check goed wat er is inbegrepen in de prijs. Wat is exclusief? Is het verstandig om bijvoorbeeld een drankenarrangement te nemen? Zijn de kosten voor personeel inbegrepen? Ga ook altijd na wat de betalingsvoorwaarden van de locatie zijn.

Beeld: stockfoto
Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Kan ik je ergens mee helpen? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.