fbpx

Gisteren hebben jullie een te gekke huwelijksdag gehad. Na een heerlijk ontbijtje vanmorgen, zijn jullie inmiddels al een tijdje bezig met het uitpakken van de cadeaus en het lezen van alle lieve berichtjes die zijn opgeschreven. Van een aantal gasten hebben jullie toffe cadeaus gekregen, maar daarnaast ook een groot 3D schilderij met twee paarden erop, maar liefst drie wokpannen en een ‘marriage survival kit’ met onder andere een boek waar je allemaal bang voor kunt zijn in je huwelijkse leven, oordoppen ‘voor als je partner teveel praat’, paperclips ‘om jullie bij elkaar te houden’ en tissues ‘voor alle tranen die zullen vloeien wanneer jullie ruzie hebben’.

Vooraf leek het jullie niet nodig en vooral ook gênant om jullie gasten cadeausuggesties te geven, maar nu zitten jullie opgescheept met allerlei prullaria. Alle cadeaus zijn natuurlijk erg lief bedoeld, maar vallen lang niet allemaal in de smaak of hebben jullie niet nodig. Achteraf gezien was het toch beter geweest om vooraf een cadeaulijst rond te sturen.

Sommige koppels schamen zich ervoor om huwelijksgeschenken te vragen en sommige stellen weten niet wat ze moeten vragen. Echter willen de meeste gasten niet zonder geschenk komen, dus hoe kun je hen vragen wat je wilt zonder je er ongemakkelijk bij te voelen? The Memory Factory geeft tips!

Bruiloft organiseren

 

Wanneer maak je je cadeauwensen kenbaar?

Nadat het huwelijksaanzoek is gedaan kun je alvast beginnen met het opschrijven van jullie cadeauwensen. Iedere keer dat er een nieuw item in je op komt kun je deze toevoegen aan je cadeaulijst. Zo heb je binnen de kortste keren een volledige geschenkenlijst klaarliggen.

Het meest gebruikelijke moment om je gasten op de hoogte te stellen van jullie cadeauwensen is bij het rondsturen van de uitnodigingen. Als je dit niet of op een later moment doet komen mensen constant met de vraag “hebben jullie cadeauwensen?” op je af.

Hoe maak je je cadeauwensen kenbaar?

Een envelopje

Je ziet het vaak in de hoek van de huwelijksuitnodiging staan: het envelopje. Als gast weet je dan wat je te doen staat; geld geven! Dit geld wordt veelal gebruikt om de huwelijkskosten te dekken of de huwelijksreis te bekostigen. Naast het envelopje op de uitnodiging kun je ook nog een zinnetje toevoegen zoals;

Jouw aanwezigheid is voor ons al een cadeautje, maar als je toch een cadeau wilt geven stellen wij een financiële bijdrage aan onze huwelijksreis zeer op prijs.

 of

 Omdat wij al een tijdje samenwonen en alle potten en pannen al in huis hebben, hebben we besloten om geen traditionele cadeaulijst samen te stellen. Als je toch iets wilt geven stellen wij een envelopje zeer op prijs.

Beeld: stockfoto

Deel jouw cadeaulijst online

Hebben jullie de cadeaulijst voor jullie bruiloft samengesteld? Deel deze dan online. Er zijn diverse websites te vinden waarop je dit kunt doen. De link delen jullie dan met de gasten. Dit kun je doen via de ceremoniemeesterbrief of per e-mail. De gasten kiezen dan iets uit om te geven en vinken dit item online af of geven aan de ceremoniemeester door wat ze willen kopen, zodat je geen dubbele cadeaus krijgt.

Jouw aanwezigheid op onze bruiloft is belangrijker voor ons dan een cadeau. Mocht je toch een geschenk willen kopen dan hebben we een cadeaulijst samengesteld op [link].

Praktische cadeaus vs. luxe geschenken

Van oudsher trouwden stellen vanuit hun ouderlijk huis. Ze waren jong en gingen pas samenwonen op het moment dat ze getrouwd waren. Tijdens de bruiloft kreeg men dan vooral praktische spullen die men nodig zou hebben tijdens het getrouwde leven zoals potten en pannen, strijkijzer en beddengoed.

De tijden zijn echter veranderd. Tegenwoordig wonen de meeste koppels al samen voordat ze getrouwd zijn en worden er meer luxe geschenken gegeven. Om te voorkomen dat je dingen krijgt die je al hebt of überhaupt niet nodig hebt, is het gebruikelijk om bepaalde cadeaus, meestal praktische items, te vragen waar je eerder het geld niet voor had of niet voor wilde vrijmaken.

Geschenken van jouw favoriete winkel(s)

Zoek in jullie favoriete winkels cadeaus uit die jullie graag willen hebben. Maak een lijst van alle items en noteer achter ieder item de naam van de winkel en de prijs van het cadeau. Geef vervolgens de lijst af aan je ceremoniemeester of een ander persoon die je de lijst wilt laten beheren.

Op de uitnodiging noteer je de naam en het telefoonnummer van degene die jullie cadeaulijst beheert. Deze houdt vervolgens bij wie welk cadeau heeft gekocht.

Als je een cadeaulijst samenstelt uit één winkel kun je de betreffende winkel ook vragen om de lijst voor jullie bij te houden. Op de uitnodiging vermeld je vervolgens in welke winkel de lijst ligt. Er zijn ook winkels die hier een online service voor aanbieden.

We hopen dat jij samen met ons onze huwelijksdag komt vieren. Jouw aanwezigheid is het belangrijkste cadeau voor ons. Mocht je toch iets willen kopen dan hebben wij een cadeaulijstje klaarliggen bij [naam en adres van de winkel]

Cadeaubonnen

Mochten jullie geen geld willen vragen, maar ook geen cadeaulijst willen samenstellen dan kun je er voor kiezen om cadeaubonnen van bepaalde winkels te vragen. Dit kun je op de volgende manier doen;

Mocht je ons een geschenk voor in huis willen geven dan zijn er een paar dingen wij heel graag willen kopen bij [naam van de winkel]. Tegoedbonnen van [naam van de winkel] zullen wij dus zeer waarderen.

Een paar laatste tips!

Niet al jullie gasten zullen hetzelfde willen of kunnen besteden. Neem zowel cadeaus voor een kleiner budget als voor een dikkere portemonnee.

Als je voor cadeaus of bonnen van een bepaalde winkel kiest probeer dan niet een winkel aan de andere kant van het land uit te kiezen dan waar je gasten vandaan komen. Grote kans dat ze dan toch een ander cadeau zullen uitzoeken.

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Kan ik je ergens mee helpen? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.