fbpx

Vanmorgen dacht je nog dat je alleen even bij je ceremoniemeester langs zou gaan, omdat hij nog een paar vragen zou hebben voor de bruiloft. Toen je aanbelde stormden er echter 10 man naar buiten die jou razendsnel blinddoekten en ontvoerden. Je wist direct hoe laat het was… jouw bachelor party was begonnen!

Inmiddels zijn jullie heel wat uren, drankjes, lol en gave activiteiten – een workshop “stuntman voor een dag” en een “walking diner” – verder. Voor het laatste onderdeel van de dag – de feestavond – ben je in een boevenpak gehesen. Je bent benieuwd wat ze vanavond nog meer voor je in petto hebben. In ieder geval is het tot nu toe echt een topdag!

Bruiloft organiseren

Het hoort er tegenwoordig echt bij, het vrijgezellenfeest, 91% van alle bruidsparen heeft voor hun trouwdag een bachelor(ette) party (bron: Nationaal Trouwonderzoek 2018). Het vrijgezellenfeest wordt gevierd als “officieel” afscheid van het vrijgezellenbestaan. Jullie gaan nog één keer helemaal los voordat de bruid/bruidegom vast zit aan het huwelijk. En natuurlijk is het ook gewoon een leuke gelegenheid om met je vriend(inn)en te proosten op het aanstaande huwelijk en samen een super leuke dag te hebben.

Ga jij trouwen? Of ben jij gevraagd om een vrijgezellenfeest te organiseren? The Memory Factory geeft je graag de handvaten om een te gek vrijgezellenfeest te kunnen organiseren.

Wie organiseert het vrijgezellenfeest?

Meestal vragen de bruid en bruidegom afzonderlijk van elkaar een goede vriend, vriendin of familielid om het vrijgezellenfeest te organiseren of ze laten dit aan de ceremoniemeester over. De mannen organiseren doorgaans een activiteit voor de bruidegom en de vrouwen voor de bruid. De organisator stemt met de aanstaande af welke personen uitgenodigd worden.

Op welke datum organiseer je het vrijgezellenfeest?

Als je het echt goed wil doen dan organiseer je het vrijgezellenfeest – zoals ze dat oorspronkelijk deden – een dag voor de bruiloft, wanneer de vrijgezel echt officieel afscheid neemt van het vrijgezellenbestaan. Echter zal bijna niemand hier voor kiezen, omdat het toch ook wel fijn is om op tijd en fris op je trouwdag te verschijnen (ooit de film “The Hangover” gezien 😉?).

Meestal wordt het vrijgezellenfeest een maand tot een week voor de trouwdatum gehouden. Probeer in een zo vroeg mogelijk stadium een aantal optionele data in de groep genodigden te gooien. Zo kunnen jullie samen de meest geschikte datum prikken en kan hopelijk iedereen aanwezig zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van een online datumprikker.

Bedenk vooraf ook of het een dag- en avondvullend programma wordt, of jullie er een weekend van maken of dat jullie bijvoorbeeld alleen een paar uurtjes gaan highteaën.

Belangrijk! Traditioneel is het de bedoeling dat de datum voor de aanstaande tot het allerlaatste moment geheim blijft en jullie hem/haar verrassen. Het kan geen kwaad om iedereen dus nogmaals op het hart te drukken om de geplande datum en activiteiten geheim te houden.

Wat gaan jullie doen?

Organiseer jij het vrijgezellenfeest? Voordat je allerlei wilde plannen maakt, neem dan eerst in overweging of de aanstaande zit te wachten op een wilde party of dat hij/zij meer het type is voor een rustige activiteit. Een beetje gekkigheid mag altijd, maar het zou zonde zijn als alleen de genodigden de grootste lol hebben, maar de persoon waar het om draait zich alleen maar voor schut gezet voelt. Je kunt de wensen van de vrijgezel vooraf altijd even polsen; wat zijn absolute no-go’s voor hem of haar?

Ga jij zelf trouwen? En heb je absoluut geen zin om de hele dag voor aap te worden gezet om vervolgens in een wilde stripclub te belanden? Geef aan de organisator(en) aan dat je er het liefst gewoon een gezellig dagje uit van maakt en hoop dat jouw bestie enigszins rekening houdt met jouw wensen.

Een aantal leuke activiteiten waar je aan kunt denken voor het vrijgezellenfeest:

 • Cursus bierbrouwen
 • Lip dub muziekvideo opnemen
 • Workshop stuntman / -vrouw
 • Een leuk spel, zoals een escaperoom, pub quiz of city speurtocht
 • Walking diner
 • Solex tocht

Tip! Zorg ervoor dat jullie niet de hele dag van hot naar her hoeven rennen, maar dat er ook ruimte is om lekker te ontspannen, zonder dat de boel inkakt. Denk tussen de activiteiten door aan een (champagne) picknick, een thema-diner of een bezoekje aan een gezellige lounge- & cocktailbar.

Het budget

Organiseer jij het vrijgezellenfeest dan wil je de “bride/groom to be” natuurlijk een te gekke dag bezorgen. Houd echter rekening met de budgetten van de genodigden. Niet iedereen kan makkelijk 150 tot 200 euro ophoesten voor een vrijgezellenfeest. Het zou zonde zijn als juist die ene goede vriendin niet kan of wil komen vanwege de hoge kosten.

Als organisator van het vrijgezellenfeest kun je echter niet in eenieders portemonnee kijken, dus hoe zorg je er nu voor dat iedereen zich kan vinden in de bijdrage die gevraagd wordt? Wanneer je de genodigden een geschikte datum voorlegt kun je direct een globaal budget in de groep gooien en vragen of men zich hierin kan vinden. Bijkomend voordeel; wanneer je het budget in een vroeg stadium bekend maakt dan heeft men genoeg tijd om het bedrag apart te leggen.

Let op! Neem in de kosten per persoon ook de kosten van de bruid/bruidegom mee, want uiteraard betaalt hij/zij niet voor deze dag.

Denk bij het vaststellen van het budget per persoon onder andere aan de volgende kosten:

 • Lunch en diner, inclusief drankjes
 • Activiteit(en)
 • Stapavond
 • Feest- / aankleding van de vrijgezel

Vraag de genodigden ook om de bijdrage voorafgaand aan het vrijgezellenfeest over te maken. Zo hoef je achteraf niet alsnog achter je geld aan te zitten.

De communicatie

Voor de vrijgezel moet het een totale verrassing zijn wat jullie gaan doen, maar zorg er wel voor dat de rest van de genodigden van alles op de hoogte is. Laat de genodigden minimaal weten;

 1. Wat jullie precies gaan doen, met – indien nodig – bijbehorend kledingadvies
 2. Wat de kosten zijn per activiteit en in totaal
 3. Wanneer je de betaling verwacht
 4. De locatie en tijd waarop je de genodigden verwacht

Houd de genodigden van tijd tot tijd op de hoogte van wat jij in petto hebt. Zo kun je ook peilen wat zij van de plannen vinden. Het geheel moet een verrassing zijn voor de vrijgezel, niet voor de genodigden.

Heel veel plezier tijdens jullie vrijgezellenfeest!

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Kan ik je ergens mee helpen? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.