fbpx

Jullie trouwdag is tot nu toe prachtig met alle dierbaren om jullie heen. En wat is het fijn dat ook de kinderen zich optimaal vermaken. Vóór de trouwceremonie hebben je nichtjes van 10 en 12 samen met de ceremoniemeester de gasten keurig naar hun plaatsen begeleid. En je neefje van 5 heeft tijdens de trouwceremonie de ringen naar voren gebracht. Grappig en vooral ook erg schattig! Alle acht uitgenodigde kids hebben vandaag hun eigen ‘taak’ gekregen en wat glommen ze van trots.

Inmiddels zitten jullie aan het diner en met een vertederende blik kijk je even naar de kindertafel. Lachend versieren de kinderen hun ijsjes met hagelslag, nootjes en discodip. Straks nog even een half uurtje samen dansen op popsongs en dan gaan ze met hun eigen oppas mee naar huis.

Bij het opstellen van de genodigdenlijst zal het vast een paar keer ter sprake komen, de kinderen. Want nodigen jullie de dierbaren uit met heel hun kroost of houden jullie het bij de volwassenen? Of misschien hebben jullie – of een van jullie – zelf wel kids? Bruiloften kunnen lang en saai zijn voor kinderen. Hoe zorg je voor een kindvriendelijke bruiloft? The Memory Factory helpt je op weg.

 

Bruiloft organiseren

 

Kinderen op de bruiloft, een do of don’t?

Het is helemaal aan jou en je partner of jullie wel of geen kinderen op de bruiloft willen hebben en welke kinderen jullie willen uitnodigen. Misschien wil je dat alleen jouw eigen kinderen aanwezig zijn of alleen je neefjes en nichtjes en niet de kinderen van al je vrienden. Er is geen goed of fout, het is jullie dag dus jullie keuze! Bedenk vooraf – nog voor het versturen van de uitnodigingen – wat jullie willen, zodat jullie dit direct goed kunnen communiceren en de grote dag voor iedereen een plezier wordt.

Zo maak je duidelijk of de kinderen uitgenodigd zijn

Om geen onduidelijkheid te laten bestaan over of de kinderen wel of niet uitgenodigd zijn, zorg je voor een duidelijke adressering. Op de envelop plaats je een adreslabel of schrijf je wie er is uitgenodigd.

Richtlijnen:

  • Anna de Jong; alleen deze persoon is uitgenodigd
  • Daan en Anna de Jong; het stel is uitgenodigd, zonder de kinderen
  • Familie De Jong; het hele gezin inclusief kinderen is uitgenodigd

Wil je het volgens de etiquette doen? Dan zouden de jongeren van 18 jaar of ouder een eigen kaart moeten ontvangen.

Kinderen tijdens de ceremonie

De stoelindeling

Wanneer je een stoelindeling voor jullie trouwceremonie wilt maken probeer ouders met kleine kinderen dan niet in het midden van een rij, maar aan een gangpad aan de zijkant te plaatsen. Zo kunnen ze snel naar buiten sneaken als hun kind tijdens de ceremonie mocht gaan huilen of vervelend mocht gaat doen.

Kinderakte

Een kind als getuige voor je huwelijk? Dat is helaas niet mogelijk. Getuigen moeten namelijk minimaal 18 jaar oud zijn. Wil je een kind toch een speciale rol geven? Dan kun je een speciale akte laten maken die hij of zij mag tekenen, een zogenaamde “kinderakte”. Hoewel deze niet rechtsgeldig is, is het wel een leuke manier om kinderen extra bij het huwelijk te betrekken. Kan de kleine nog niet schrijven? Een handafdruk is ook erg leuk!

Taken voor kinderen

Je kunt de kinderen – afhankelijk van hun leeftijd – voor, tijdens en na de trouwceremonie een taak geven, zoals;

  • Bruidsmeisje / bruidsjonker
  • Begeleiden van de bruid naar het altaar
  • Het aanwijzen van de zitplaatsen
  • Bloemenmeisje
  • Ringdrager

Bedenk je wel dat kinderen plotseling verlegen kunnen worden en “podiumvrees” kunnen krijgen. Zorg dat er altijd een begeleidende volwassene in de buurt is, wees geduldig met kinderen en zorg voor een alternatief.

Kleine kinderen tijdens de ceremonie

Kleine kinderen hebben over het algemeen een korte concentratieboog en vervelen zich snel. Zorg ervoor dat je hen iets te doen geeft tijdens de ceremonie. Met iets eenvoudigs als een kleurboek met potloden of een leuke puzzel kun je hen vaak een tijdje zoet houden. Deze kun je bij binnenkomst aan de kinderen geven.

kinderen als bruidsmeisjes

Beeld: Studio Damon

Zo vermaak je de kinderen gedurende de trouwdag

Een paar leuke ideeën waarmee je de kids gedurende de trouwdag zeker zult vermaken.

Fun met camera’s

Koop een paar wegwerpcamera’s en geef de kinderen een lijst met foto’s die ze gedurende de dag moeten verzamelen, zoals een foto van de trouwringen, een foto van de bruidstaart die gesneden wordt of een foto waarop de bruid en bruidegom elkaar kussen. Na afloop kun je de foto’s voor de kinderen laten afdrukken als een leuke herinnering aan de dag. En voor jullie zelf is het misschien net zo leuk 😉.

Richt een speciale kinderhoek in

Huur iemand in die de kinderen in een aparte ruimte of speciale kinderhoek vermaakt met (bord)spellen, knutsel- en tekenspullen.

Zorg voor een goodiebag

Geef de kinderen aan het begin van de dag een tasje met leuke spullen waarmee ze zich gedurende de dag kunnen vermaken. Ook wat lekkers erin doet het altijd goed bij de kids.

 

Tijdens het diner

Vaak zitten kinderen tijdens het diner bij hun ouders aan tafel. Maar eerlijk gezegd.. dat is vaak ontzettend saai voor de kids. Veel leuker is het om een speciale kindertafel te maken met een papieren tafelkleed waarop ze naar hartenlust kunnen tekenen.

Maak ook van het eten een feestje met een simpel kindermenu. Vinden ze vaak veel lekkerder dan het geweldige 5-gangendiner dat jullie in petto hebben. En als toetje ijs dat ze zelf kunnen versieren met discodip, nootjes en hagelslag.

 

Tijdens de feestavond

Tegen de tijd dat de feestavond begint zijn de kinderen over het algemeen moe en uitgespeeld. Je kunt aan het begin van de feestavond nog even een “kids only” tijd op de dansvloer inplannen met een half uur lang de populairste popsongs voor kinderen. Zo kunnen ze hun energie nog even kwijt voor alle volwassenen voor de feestavond binnen komen.

Stem met de ouders en jullie oppas af wanneer de kinderen de bruiloft zullen verlaten en de daadwerkelijke “adults only” feestavond begint.

Trouwen op het strand

Beeld: Studio Damon

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Kan ik je ergens mee helpen? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.