fbpx

Een dresscode op je bruiloft… Een aantal maanden geleden brainstormden jullie over dit onderwerp. Een dresscode leek jullie wel gaaf, maar daarnaast vroegen jullie je ook af of het niet vervelend was om de gasten al dan niet op kosten te jagen en jullie wilden het voor hen ook allemaal niet te moeilijk maken.

Tot je vriendin opmerkte: “Misschien vinden de gasten het juist wel handig? Want wat nou als je neef in een spijkerbroek met blouse komt, terwijl je andere neef op en top in driedelig maatpak met bijpassende accessoires naar de bruiloft komt. De een voelt zich dan misschien underdressed en de ander overdressed. En het staat ook wel erg gaaf op de foto’s, iedereen in dezelfde stijl.”

Na deze opmerking hebben jullie er samen voor gekozen om de dresscode “Urban Chic” op de uitnodiging te zetten. En nu – tijdens de bruiloft –  is het super gaaf om te zien dat iedereen zo zijn best heeft gedaan! De een draagt een chino met daarop een overhemd met bretels en een vlinderdas, de ander is gegaan voor een urban look met een wat sportiever pak. De dames zijn sexy maar netjes gekleed in een jurk of plissérok met daarbij een stoere of sportieve touch. Iedereen heeft zo zijn eigen draai aan de dresscode gegeven, maar wat vormt het een gaaf geheel! Je kunt niet wachten om de trouwfoto’s te zien!

Bruiloft organiseren

De mooiste dag van jullie leven… Daar zoek je natuurlijk een prachtige outfit voor uit. Maar wat verwacht je van je gasten? Je directe naasten zullen waarschijnlijk helemaal in het nieuw gestoken naar de bruiloft komen, maar misschien komt die ene collega wel naar jullie trouwfeest in een spijkerbroek met T-shirt. Vind je dat niet gepast of vind je dat prima?

Denk er ieder geval even over na en laat in de uitnodiging weten wat je van je gasten verwacht. Een aantal standaard dresscodes zijn Cocktail, Casual Chic en Black Tie, maar je kunt ook gaan voor een dresscode die gelinkt is aan jullie thema, zoals Summer Chic. Hieronder leg ik je alles uit over zeven toffe dresscodes voor je bruiloft!

Dresscode Cocktail

Een veelgebruikte dresscode op bruiloften is de “cocktail dress”. Een feestelijke en stijlvolle dresscode, waar je veel kanten mee op kunt. Een dresscode waarbij de vrouwen een feestelijke jurk dragen die op of net boven de knie valt en de mannen een mooi pak of pantalon met overhemd.

 

 • Heren: pantalon met overhemd of een pak, eventueel met een (vrolijke) das
 • Dames: cocktailjurk met pumps of hakken
Dresscode cocktail voor bruiloft

Dresscode bruiloft: Casual Chic

De dresscode Casual Chic zegt het eigenlijk al. Een combinatie van informeel en elegant. Ook met deze dresscode kun je veel kanten op. Deze dresscode wil overigens niet zeggen dat men in een spijkerbroek met overhemd naar de bruiloft komt, maar in een pantalon met daarop bijvoorbeeld een shirt en colbert. De vrouwen mogen een mooie rok met blouse dragen of een nette jurk met een casual jasje. Een chique detail mag in elk geval niet ontbreken!

 • Heren: een pantalon met daarop een shirt en blazer of een chino gecombineerd met een net overhemd
 • Dames: een nette rok met een leuke top of blouse  of een chique jurk met een sportief jasje

Dresscode bruiloft: Black Tie

Wanneer op de uitnodiging Black Tie als dresscode vermeld staat dan wordt verwacht dat de gasten chic en formeel gekleed naar de bruiloft komen. Dat wil zeggen de mannen in een driedelig maatpak met een wit overhemd en de vrouwen in een lange stijlvolle avondjurk, zonder opvallende opdrukken.

 • Heren: smoking (tuxedo) met een wit overhemd en zwarte lakschoenen
 • Dames: lange avondjurk met pumps of hakken
Dresscode Black Tie voor de heren op een bruiloft
Dresscode Black Tie voor de dames op een bruiloft

Dresscode bruiloft: White Tie

Als je denkt dat Black Tie formeel is, dan heb je White Tie nog niet gezien. Denk bij White Tie aan de overtreffende trap: chique, chiquer, chicst! Het is een exclusieve dresscode die vooral wordt gebruikt bij hele formele feesten en ceremoniële gebeurtenissen, zoals de bruiloft van een Engelse Royal of een officiële ceremonie bij het Witte Huis.

De dresscode wordt voor bruiloften niet veel gebruikt, maar is wel het vermelden waard door haar strikte kledingregels. De heren worden verwacht in een rokkostuum en de dames in een chique galajurk of baljurk. Als je het echt goed wilt doen dan maak je je outfit compleet met witte handschoenen en een hoed.

 • Heren: rokkostuum, witte vlinderdas, zwarte lakschoenen, witte handschoenen, witte sjaal, hoge hoed. Geen horloge!
 • Dames: lange klassieke en elegante galajurk of baljurk en juwelen

Dresscode bruiloft: Summer Chic

Summer Chic is een elegante dresscode maar dan zon-, zee- en strandproof. Deze dresscode is geschikt voor een zomer- of strandbruiloft. Vrolijke kleuren, lichte stoffen en zomerse accessoires mogen bij deze dresscode niet ontbreken.

 • Heren: een luchtig pak van linnen of katoen. Een das is niet persé nodig.
 • Dames: een chique zomerjurkje of een jumpsuit in vrolijke kleuren, met hakken, ballerina’s of nette slippers. Make up en haar mogen in een “natural look”
Bruiloft bij een strandtent

Beeld: Studio Damon

Dresscode bruiloft: Urban Chic

Voor een industriële, stadse bruiloft kun je gaan voor een Urban Chic dresscode. Stoer en sexy is het uitgangspunt bij deze dresscode. Het is een stijl waarbij je meestal meerdere lagen over elkaar draagt en je verschillende kledingstijlen mag combineren.

 • Heren: een chino of pantalon met bretels, een overhemd, vlinderdas en sneakers
 • Dames: een jurk gecombineerd met een sportief jasje of een plissé rok gecombineerd met een shirt en een leren jasje. Plus: gave pumps en sieraden!
Diner bruiloft aan een lange houten tafel

Beeld: Stance Photography

Dresscode bruiloft: Effortless Chic

Leuk voor een Bohemian Wedding of een vintage bruiloft is de Effortless Chic look. Bij deze look draag je geen standaard driedelig maatpak, maar de juiste mix & match van items. Het moet er vooral comfortabel uit zien, maar desondanks stijlvol zijn. Eigenlijk moet het erop lijken alsof je ‘even snel’ een gave combinatie uit de kast hebt getrokken. Maar let op: de stijl heet ‘moeiteloos chic’, niet slordig!

 • Heren: een jasje in vintage stijl, met verkorte pantalon of chino en hippe sneakers. Eventueel gecombineerd met een das of strikje.
 • Dames: een jurk in pastelkleuren gecombineerd met een getailleerde blazer en lage hakjes of een pantalon met een blouse met print en hakken.
Dresscode Effortless Chic voor een Bohemian Bruiloft

Beeld: Uliana Kochneva

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Kan ik je ergens mee helpen? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.