fbpx

Tante Joke kletst gezellig met een van je beste vrienden terwijl ze genieten van carpaccio en een lekker wijntje. Je ziet je schoonzus de grootste lol hebben met je neef en alle kids zitten lekker samen aan een speciale kindertafel. Het was even puzzelen – het maken van een tafelschikking voor het diner op de bruiloft – maar wat heeft het uiteindelijk leuk uitgepakt! Het zijn tafels geworden waarbij de daggasten compleet door elkaar gemixt zitten. En omdat nog niet iedereen elkaar kende is er zelfs een eenvoudig maar erg leuk tafelspelletje gespeeld.

De tafelschikking voor het bruiloftsdiner. Het ene bruidspaar maakt het niet uit waar iedereen gaat zitten, het andere bruidspaar wil liever van tevoren een indeling gemaakt hebben. Maar ook als het jullie niet zoveel uitmaakt: hoe leuk zou het zijn als je schoonfamilie ook eens mixt met een deel van jouw vriendengroep? Lees snel verder voor de tips voor een perfecte tafelschikking voor jullie bruiloft.

Bruiloft organiseren

Hoe ziet jullie trouwlocatie eruit?

Voordat je een tafelschikking gaat maken is het belangrijk dat je weet hoe de trouwlocatie eruit ziet. Waar staan de tafels precies ten opzichte van de band/DJ, de bar en de dansvloer. En hoeveel gasten kunnen er aan één tafel zitten?

Tip! Teken voor het gemak een eenvoudige plattegrond met daarop de tafels, stoelen en andere belangrijke elementen in de ruimte. Deze plattegrond kun je vervolgens gebruiken om de gasten in te delen. Schrijf de namen op post-it’s, dat maakt het makkelijker om te schuiven tot je de perfecte tafelschikking hebt.

Diner bruiloft aan een lange houten tafel

Beeld: Uliana Kochneva

Traditionele tafelschikking voor het diner op de bruiloft

Wanneer je de tafelschikking volgens de etiquette wilt doen, dan doen je dit als volgt;

Het bruidspaar zit in het midden van de tafel, met de bruidegom aan de rechterhand van de bruid. De vader van de bruidegom zit naast de bruid. De moeder van de bruid zit naast de bruidegom.

Tegenover het bruidspaar zitten de moeder van de bruid en de vader van de bruidegom. Volgens de traditionele tafelschikking zitten naast het bruidspaar de bruidskinderen en daarnaast – door elkaar gemixt – de rest van de familie en vrienden.

Traditionele tafelschikking voor je bruiloft

Mix jullie bruiloftsgasten!

Als je je aan de traditionele tafelschikking wilt houden worden vaak de ‘overige gasten’ ook gemixt met mannen naast vrouwen en geen stelletjes naast elkaar. Ook als je een compleet eigen indeling maakt is dit leuk, omdat men elkaar zo kan leren kennen.

Hou wel altijd rekening met het volgende:

  • Begin niet te vroeg met het maken van de tafelschikking, maar werk met de zo goed als definitieve gastenlijst.
  • Hou rekening met mensen die alleen komen. Zet gasten die in hun uppie komen, niet tussen een groep vrienden dat elkaar al jaren kent.
  • Zorg dat er geen ongemakkelijke situaties ontstaan tussen gescheiden paren of mensen die ruzie hebben. Deze personen zet je het liefst zo ver mogelijk bij elkaar vandaan.

Zo leert men elkaar kennen!

Een paar leuke tafelspelletjes kunnen zorgen voor wat gespreksstof tijdens het diner. Leg bijvoorbeeld op iedere tafel een boekje waarop het tafelnummer geschreven staat. Dit tafelnummer correspondeert met een huwelijksjubileumjaar. Vraag de gasten om samen een leuk bericht voor jullie te schrijven die jullie tijdens het …-jarig huwelijksjubileum kunnen lezen; “Laat samen een mooi berichtje voor Anna en Daan achter voor tijdens hun 6 jarig jubileum”.

Tafelnummer voor diner op bruiloft
Wie zit waar tijdens het bruiloftsdiner

De kinderen tijdens het diner op de bruiloft

Vaak zitten kinderen tijdens het diner bij hun ouders aan tafel. Maar eerlijk gezegd… dat is vaak ontzettend saai voor de kids. Veel leuker is het om een speciale kindertafel te maken met een papieren tafelkleed waarop ze naar hartenlust kunnen tekenen.

Hoe wijs je de plaatsen?

Je kunt naambordjes plaatsen op de plekken waar de gasten moeten zitten. De naambordjes kun je mooi vormgeven in de stijl van het gekozen thema. Je kunt bij binnenkomst ook een mooi bord neerzetten waarop jullie gasten de tafelindelingen kunnen vinden.

Tafelaanwijzing gasten voor het bruiloftsdiner

Ook de ceremoniemeester zal op de dag zelf uiteraard assisteren bij het aanwijzen van de plaatsen. Ook voor het begeleiden van eventuele verplaatsingen zorgt de ceremoniemeester.

Naamaanwijzing voor gasten voor het diner op de bruiloft

Ga zitten waar je wilt 

Niet alle bruidsparen kiezen voor een vaste stoelindeling. In dat geval mogen gasten zelf een plekje uitzoeken aan de tafels onder het mom ‘Pick a seat, not a side’. Dit geeft aan dat je als gast kunt gaan zitten waar je maar wilt.

Wie zit waar tijdens het bruidsloftsdiner

Beeld: Martijn van Pieterson

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Kan ik je ergens mee helpen? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.