fbpx

Ruim een jaar geleden is je partner voor jou op de knieën gegaan. Na een volmondig JA! van jouw kant konden de voorbereidingen beginnen! Vol enthousiasme zijn jullie aan de slag gegaan. Het bruiloftsthema is gekozen, een prachtige trouwlocatie is gevonden, de trouwringen zijn besteld, de trouwkleding uitgezocht en ook de trouwkaarten zijn al verstuurd. Alleen nog de laatste puntjes op de i en de mooiste dag van jullie leven kon beginnen. Maar nu… de wereld staat op zijn kop in verband met het coronavirus. Je kunt wel janken. Grote kans dat jullie de geplande bruiloft moeten verplaatsen!

Alle bijeenkomsten zijn voorlopig verboden. Dit betekent dat alle bruiloftsfeesten voorlopig niet door kunnen gaan. Daar mag je best van balen! Ik – en de hele trouwbranche met mij – leven onwijs met jullie mee!

Helaas kunnen ook wij het verloop niet voorspellen. Wat ik als weddingplanner van The Memory Factory wel voor je kan doen? Is jullie zo goed mogelijk helpen en begeleiden bij alle regelzaken rondom het verzetten van jullie bruiloft of het maken van een plan B. En dat doe ik graag! Dus lees snel verder voor informatie en handige tips voor het verplaatsen van jullie bruiloft.

Bruiloft organiseren

Coronavirus: jullie bruiloft laten doorgaan met beperking of verplaatsen?

Op dit moment – april 2020 – geldt als officiële coronamaatregel van de Rijksoverheid voor huwelijken:

“Voor […] huwelijken geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt (maximaal 30 personen) en bewaar 1,5 meter afstand. En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om […] felicitaties over te brengen. En vergeet niet: als u klachten heeft zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts: blijf thuis. Heeft u huisgenoten met koorts en/of benauwdheid? Dan moet u ook thuis blijven.” Bron: rijksoverheid.nl d.d. 7 april 2020

De coronamaatregelen verbieden jullie vooralsnog dus niet om te trouwen. Voor de wet kun je elkaar dus officieel wel het jawoord geven, echter zijn er strikte beperkingen. Felicitaties met een kus en een knuffel in ontvangst nemen kan dus niet. En ook kunnen misschien niet al je dierbaren aanwezig zijn. Dat maakt het toch allemaal even wat minder leuk!

Met de genoemde maatregelen hebben jullie de volgende opties:

 • Een ceremonie in besloten kring: Jullie laten het officiële gedeelte in besloten kring doorgaan en houden rekening met het aantal aanwezigen van 30 personen (dat aantal is dus inclusief trouwambtenaar, eventuele trouwfotograaf, videograaf en ander personeel)
 • Alleen het trouwfeest verplaatsen: Jullie kunnen ervoor kiezen om de officiële trouwdatum te laten staan en op de geplande dag voor de wet te trouwen. Het bruiloftsfeest wordt verzet naar een andere datum.
 • De hele bruiloft verzetten: Jullie verzetten de complete bruiloft – trouwceremonie en trouwfeest – naar een latere datum.
 • De bruiloft annuleren: En natuurlijk is het ook mogelijk om de gehele bruiloft af te blazen. Alleen dat zou natuurlijk zonde zijn, want de liefde moet gevierd worden!

Het kiezen van een nieuwe trouwdatum

En dan komt het volgende moeilijke punt: het kiezen van een nieuwe trouwdatum. Of – als je nog niet zeker weet of jullie bruiloft verzet zal moeten worden – het maken van een plan B. Hoe doe je dat? Want op dit moment weet niemand hoe het coronavirus zich verder gaat ontwikkelen en wanneer de beperkingen opgeheven zullen worden.

Mijn advies: check alvast de beschikbaarheid van jullie leveranciers voor in het najaar en de winter. Of plan jullie bruiloft in voor 2021. Overweeg ook een doordeweekse dag of een zondag. Dan heb je een grotere kans dat alle leveranciers kunnen en de bruiloft kosteloos willen verplaatsen.

Ga je binnen 2 maanden vanaf de datum tot wanneer de coronamaatregelen lopen trouwen en weet je nog niet zeker of jullie bruiloft verzet zal moeten worden, onderneem toch alvast actie. Het is namelijk nogal wat werk om alle trouwleveranciers te verzetten en weer op een andere dag beschikbaar te krijgen. De DJ of band, de trouwlocatie, de trouwfotograaf, iedereen moet beschikbaar zijn.

Familie en vrienden zullen begrijpen dat jullie wegens bijzondere omstandigheden jullie dag graag in goede gezondheid met elkaar willen vieren!

Tip! Wil je een datum prikken waarop al je leveranciers kunnen? Stuur – nadat jullie de optie tot verplaatsen besproken hebben met jullie leveranciers – een datumprikker.

Algemene voorwaarden trouwlocatie en trouwleveranciers

Ga met je locatie en leveranciers in gesprek over het verplaatsen van je bruiloft. Elke leverancier heeft zijn eigen algemene voorwaarden en gaat anders met de situatie om. Breng de voorwaarden van je leveranciers in kaart, ga in gesprek en probeer samen tot een oplossing te komen. Wat ik om mij heen zie is dat iedereen zich heel flexibel opstelt en meedenkt om jullie droombruiloft alsnog te realiseren.

Deze situatie is voor iedereen nieuw en leveranciers in de trouwbranche hebben het best wel zwaar, omdat verplaatsen ook betekent dat ze geen ander koppel op die dag kunnen aannemen. Voor de trouwbranche is het niet één dag die gecanceld wordt, maar een hele periode en dus meerdere bruiloften. De trouwbranche bestaat voornamelijk uit zelfstandigen die vol passie hun werk doen. Niemand wil ten onder gaan, dus steun elkaar en wees van beide kanten flexibel.

Kosten voor het verplaatsen van je bruiloft i.v.m. het coronavirus

Jullie hebben misschien al diverse (aan)betalingen gedaan voor de bruiloft. Dus nu vraag je je misschien ook af: hoe zit het met de kosten voor het verplaatsen van onze bruiloft?

Heb je een bruiloftverzekering afgesloten voor eind februari en moet je de bruiloft cancelen door het coronavirus? Dan kunnen de gevolgen van de coronamaatregelen gedekt zijn. Check bij je verzekeraar of er kosten worden gedekt. Nu nog een bruiloftverzekering afsluiten omdat je bang bent dat je bruiloft gecanceld gaat worden vanwege het coronavirus heeft weinig zin, omdat je pas in aanmerking komt voor een vergoeding wanneer je de situatie niet had kunnen voorzien.

Het kan zijn dat leveranciers bij verplaatsing een aanbetaling vragen of dat je moet betalen voor de extra uren die gemaakt zullen worden voor het verplaatsen van alles – bijvoorbeeld in geval van een weddingplanner. Ga in ieder geval in gesprek; de meeste leveranciers zijn erg meegaand en denken graag mee!

Het informeren van de bruiloftsgasten over het verplaatsen van de bruiloft i.v.m. het coronavirus

Uiteraard zul je ook je gasten tijdig moeten informeren over de verplaatsing van jullie bruiloft.  Al jullie gasten kennen de situatie i.v.m. het coronavirus, dus echt verontschuldigen hoeft natuurlijk niet. Maar het is wel handig om zo snel mogelijk te laten weten wat de (voorlopige) plannen zijn, zodat jullie dierbaren daar rekening mee kunnen houden.

Hebben jullie nog geen definitieve nieuwe datum? Meld dan in ieder geval aan jullie gasten dat jullie hen op de hoogte gaan houden.

Het informeren van de gasten kan op verschillende manieren. Hieronder vind je een aantal leuke ideeën.

Stuur een ‘change-the-date’ kaart

Stuur in plaats van een ‘save-the-date’ een ‘change-the-date’ kaart. Er zijn genoeg kreten die je op deze kaart kunt gebruiken zoals:

 • Change the date!
 • Resave our date!
 • Love is patient!
 • Postponed!
 • Save the new date!
 • True love waits!
 • Wedding update!

Plaats jullie foto erbij of laat de kaart opmaken in de stijl van jullie eerdere ‘save-the-date’ of trouwkaart.

Stuur een mail en verwijs naar jullie trouwwebsite

Maak een mailtje op waarin jullie de genodigden vertellen wat de status is van jullie bruiloft. Hebben jullie een eigen trouwwebsite? App of mail dan de link rond waarin de update staat.

Maak een video

Vertel samen in een thuisvideo de updates met betrekking tot jullie bruiloft. Stuur deze video via WhatsApp of per mail rond naar de genodigden.

Trouwen in de herfst

Jullie lente- of zomerbruiloft kan misschien niet doorgaan, maar ook trouwen in de herfst kan erg tof zijn! Denk je aan herfst dan denk je aan de gekleurde bladeren die van de bomen vallen, dennenappels op de grond en een dalende temperatuur. Het is ’s avonds weer vroeg donker en de open haard mag weer aan. Lekker ontspannen onder een dikke deken met een dik boek en warme chocolademelk. Maar ook buiten kun je weer eens lekker een frisse neus halen. Steeds meer bruidsparen kiezen er nu voor om hun bruiloft in de herfst te houden. Lijkt jou dit ook wel iets of ben je er nog niet helemaal uit? Klik hier voor meer inspiratie van The Memory Factory voor een echte herfstbruiloft!

Trouwen in de winter

Een cozy bruiloft vol warmte, liefde en gezelligheid; dat is een winterbruiloft. Overwegen jullie om jullie bruiloft te verplaatsen naar de winter leef je dan uit met kaarsjes, dennentakken en meer winterse decoratie. En wat niet mag ontbreken op een winterbruiloft: glühwein en warme choco! Of wat dacht je van een knusse hoek met warme dekens bij de open haard. Uiteraard laat je de winter terugkomen in de details van je bruiloft, zoals de corsages, het bruidsboeket, jullie gastenboek en decoratie!

Trouwinspiratie & tips

Het is een bizarre tijd, ik leef met jullie bruidsparen mee, maar ook met mijn collega’s uit de branche. We mogen hier best wel heel hard van balen en verdrietig van zijn. Maar laten we ook positief blijven en elkaar steunen. Dus heb je vragen, bel of mail mij gerust!

Ondertussen kun je ook mijn blogs boordevol inspiratie, trends en tips over trouwen lezen! Zo ben je extra goed voorbereid voor als de grote dag eindelijk gevierd mag worden!

True love waits…

Reminder: het gaat er uiteindelijk om met wie je trouwt. Niet per se wanneer. De dag van jullie liefde komt er zeker aan! Het belangrijkste is nu: blijf gezond!

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Kan ik je ergens mee helpen? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.