fbpx

Jullie bruiloft staat gepland voor over ruim een jaar. Zeeën van tijd hebben jullie nog. Je hebt net maar eens een eerste trouwchecklist gedownload. Maar tijdens het doornemen van de trouwchecklist krijg je het plotseling Spaans benauwd. “Moeten we dit écht allemaal gaan regelen? Jeetje dit lijkt wel een fulltime baan!” roep je net iets te hard. “Hoe moeten we deze complete bruiloft ooit gaan organiseren naast onze banen, ons drukke sociale leven en bomvolle agenda?” Je aanstaande ziet je paniek en valt in: “Misschien kunnen we een weddingplanner inhuren?” Daar had je eerlijk gezegd totaal niet aan gedacht. Maar jeetje wat kost een weddingplanner? Is zo’n bruiloftplanner niet hartstikke duur? Je lief denkt dat jullie misschien zelfs kosten kunnen besparen met het inhuren van een weddingplanner? Je gaat maar eens op onderzoek uit…

Het inhuren van een weddingplanner. Het klinkt misschien erg decadent. Zoiets is toch alleen weggelegd voor ‘the rich & famous’? Niets is minder waar. Wist je dat het organiseren van een gemiddelde bruiloft zo’n 285 uur kost?  Dat komt neer op een jaar lang elk weekend tijd vrij maken om jullie droombruiloft te regelen. Dat is nogal wat!

In deze blog geef ik je inzicht in de kosten voor het inhuren van een weddingplanner, hoe jullie kosten kunnnen besparen op de bruiloft met het inhuren van een weddingplanner en alle bijbehorende mogelijkheden. Zo kunnen jullie zelf bepalen of een weddingplanner voor jullie is weggelegd.

Bruiloft organiseren

Wat doet een weddingplanner?

Voordat we overgaan naar de kosten voor het inhuren van een weddingplanner is het misschien wel handig om te weten wat een huwelijksplanner allemaal voor jullie kan betekenen.

Een weddingplanner kan bruidsparen helpen bij de volgende onderdelen;

 • Uitwerken van een concept: een unieke daginvulling welke in het teken staat van jullie wensen en alles wat jullie happy maakt.
 • Advies trouwlocatie en van de beste trouwleveranciers die passen bij jullie concept
 • Contractonderhandelingen met trouwleveranciers
 • Dienen als aanspreekpunt voor trouwleveranciers en trouwlocatie
 • Bewaken van het budget
 • Complete begeleiding en een adviserende rol in de aanloop naar jullie bruiloft
 • Opstellen van een draaiboek en afstemmen met alle leveranciers en de locatie
 • Aanspreekpunt gasten
 • Ceremoniemeester op de dag zelf

Een weddingplanner ontzorgt van A tot Z. De gehele planning, organisatie vooraf en coördinatie op de dag zelf wordt jou uit handen genomen. Houd je toch liever zelf de touwtjes in handen, dan kan een weddingplanner ook helpen bij bepaalde onderdelen uit het organisatietraject. Denk aan het vinden van de perfecte locatie, de beste leveranciers, het bepalen van een bruiloftthema of het opmaken van een draaiboek.

Een weddingplanner zou je op één van de volgende manieren kunnen inzetten:

 • het uit handen nemen van de gehele planning en organisatie van de bruiloft, plus coördinatie op de dag zelf
 • het uit handen nemen van bepaalde onderdelen uit het planning- en organisatieproces van jullie bruiloft en/of trouwadvies
 • de coördinatie van de bruiloft op de dag zelf (professioneel ceremoniemeester)

Beeld: Studio Damon

Kosten weddingplanner

Veel weddingplanners bieden een totaalpakket aan, waarin alle onderdelen opgenomen zijn die komen kijken bij het organiseren van jullie bruiloft.  In dit totaalpakket wordt een x-aantal uren berekend waarin de weddingplanner de bruiloft kan organiseren.

Het bedrag van dit totaalpakket wordt vaak berekend op basis van het aantal uur dat een weddingplanner besteedt om jullie droombruiloft te organiseren vermenigvuldigd met het uurtarief. 

De weddingplanner kan op basis van jullie wensen inschatten hoeveel uur zij/hij aan de planning en organisatie van jullie bruiloft zal besteden. Waarbij men in Nederland gemiddeld 285 uur in totaal besteed aan de organisatie van een bruiloft, ligt het aantal uur dat een weddingplanner besteedt aan jouw bruiloft veel lager liggen. Dit komt door het grote netwerk dat zij/hij heeft opgebouwd in de trouwbranche en de ervaring die is opgedaan met de organisatie van vele andere bruiloften.

Bij het afnemen van een totaalpakket waarbij de weddingplanner jullie bruiloft van A-Z plant en organiseert, krijg je vaak korting op het uurtarief en wordt er een mooie totaalprijs gemaakt.

Voor een weddingplanner die jullie bruiloft van A tot Z regelt en daarbij ook de hele dag als ceremoniemeester aanwezig is kun je gemiddeld rekenen op een bedrag tussen de €3.000 en €6.000 op basis van 70 uur.

Heb je écht grootse plannen – bijvoorbeeld qua styling, aantal bruiloftsdagen of thema – en moet er enorm veel geregeld worden, dan zal het bedrag uiteraard wat hoger uitvallen. Een bruiloft plannen blijft tenslotte altijd maatwerk.

Het uurtarief van een weddingplanner

Je kunt de meeste weddingplanners ook inhuren per uur. Het inhuren van een trouwplanner per uur wordt meestal gedaan als je alleen bepaalde onderdelen van je bruiloft wilt uitbesteden of als je enkel advies wilt.

Als je je totale bruiloft van A tot Z wilt laten organiseren door een weddingplanner dan kun je beter voor een totaalpakket kiezen. Het uurtarief ligt over het algemeen namelijk hoger dat het gemiddelde uurtarief binnen een totaalpakket. Voor een uurtarief kun je – afhankelijk van de ervaring, kennis en netwerk van de weddingplanner – rekenen op zo’n € 50 tot € 85 per uur.

Beeld: Uliana Kochneva

Wat kost een ceremoniemeester?

Wil je een weddingplanner – ook wel professioneel ceremoniemeester – inhuren voor alleen jullie trouwdag zelf dan kun je rekenen op zo’n €1000 tot €2000.

Dit bedrag is afhankelijk van wat de weddingplanner de weken voor jullie bruiloft nog voor jullie regelt en hoeveel uur zij/hij op de dag zelf aanwezig is. Een professioneel ceremoniemeester zal met jullie de planning van de dag heel gedetailleerd doorlopen en een uitgebreid draaiboek opstellen zodat alle trouwleveranciers die betrokken zijn op de dag zelf precies weten wat wanneer waar gaat plaatsvinden. Daarnaast gaat de professioneel ceremoniemeester vaak mee op locatiebezoek om daar ook scherpe vragen te stellen en ervoor te zorgen dat niks over het hoofd wordt gezien. Als extra dienstverlening kan de ceremoniemeester ook de schakel zijn tussen jullie en jullie gasten. Dus hen informeren over jullie wensen, vragen beantwoorden en de rsvp’s bijhouden.

Met een weddingplanner kosten besparen op bruiloft

Een weddingplanner inhuren en toch kosten besparen op je bruiloft? Ja dat kan. Een weddingplanner verdient zichzelf over het algemeen terug! Doordat een weddingplanner goede contacten en vaak vaste afspraken heeft met leveranciers kun je als bruidspaar geld besparen.

Een weddingplanner weet doorgaans ook precies waar hij of zij op moet letten bij het maken van afspraken, zodat je altijd de beste prijs/kwaliteitverhouding kunt krijgen.  Denk alleen al aan de onderhandelingen met de trouwlocatie. Is het handig om een drankenpakket af te kopen? Hoe zit het met het inhuren van personeel? Zorgt de locatie voor versiering of kopen jullie alles zelf in? Welke faciliteiten moeten er extra voor de liveband of DJ ingehuurd worden? Allerlei zaken waar kosten bij komen kijken en waar een weddingplanner snel de zaken tegen elkaar kan afwegen en de beste mogelijkheden voor jullie op een rijtje kan zetten. Het kan jullie uiteindelijk dus ook zeker kosten besparen op jullie bruiloft

The Memory Factory als weddingplanner voor je bruiloft?

The Memory Factory bezorgt bruidsparen een onvergetelijke ontspannen dag door te ontzorgen bij de planning en organisatie van hippe, stoere, unieke en zeer persoonlijke bruiloften.

Aan het inhuren van The Memory Factory als weddingplanner of ceremoniemeester zitten kosten verbonden. Maar het levert je ook heel veel op! Als weddingplanner (met een flinke dosis sales ervaring) kan ik zelfs kosten besparen op jullie bruiloft door voor jullie te onderhandelen met de trouwleveranciers. Daarnaast levert het je heel veel tijd op die anders zou gaan zitten in het gehele organisatieproces. En nog veel belangrijker; je kunt zorgeloos genieten van alle voorbereidingen van de bruiloft en op de dag zelf want je laat je ontzorgen door een professional.

Een bruiloft plannen en organiseren blijft maatwerk. Toch snap ik dat het prettig is om te weten wat de kosten zijn voor het inhuren van The Memory Factory als weddingplanner of ceremoniemeester. Daarom heb ik een aantal pakketten samengesteld. Echter kan het natuurlijk zijn dat de pakketten niet 100% voldoen aan jullie wensen. No stress! In een vrijblijvend gesprek bespreken we samen al jullie wensen. Op basis van deze wensen maak ik een passend voorstel. Bekijk hier de tarieven van The Memory Factory.

Verkenningsgesprek

Ik wil graag met jullie praten over alle mogelijkheden om jullie trouwdag tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Nieuwsgierig? Plan een vrijblijvend verkenningsgesprek in waarin we samen gaan kijken waar ik jullie mee kan helpen. Ga direct naar mijn agenda, voor het inplannen van een telefoondate (30 minuten).

Beeld: James van der Ende fotografie

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Denk jij dat wij een match zijn en wil je graag dat The Memory Factory jullie helpt bij het plannen, organiseren en/of coördineren van jullie bruiloft? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.