fbpx

“Verklaart u xx aan te nemen tot uw wettige echtgenote en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de Wet aan de huwelijkse staat worden verbonden? Wat is daarop uw antwoord?” JA!!! Het meest belangrijke moment van de dag is achter de rug, de trouwceremonie met de officiële huwelijksvoltrekking. HOERA, jullie zijn officieel getrouwd!

De voorbereiding naar jullie trouwdag toe duurt vaak meer dan een jaar. Maar wist je dat de trouwceremonie – het meeste belangrijke moment van de dag – in de meeste gevallen maar een half uur tot drie kwartier in beslag neemt? Het feitelijke huwelijk duurt zelfs maar een paar minuten (de officiële vragen, de bevestiging, het tekenen). Maar desondanks moet de trouwceremonie natuurlijk wel perfect geregeld zijn. Lees snel verder voor alle stappen!

Bruiloft organiseren

Waar mag je trouwen?

Trouwen wordt gedaan in het gemeentehuis of op een officiële trouwlocatie. Het is per gemeente verschillend welke locaties “Huis der Gemeente” zijn. Informeer hiernaar bij de gemeente waarin je wilt trouwen.  

Heb je zelf een trouwlocatie op het oog en komt deze niet voor op de lijst van de gemeente waar je wilt trouwen? Neem dan contact op met de gemeente. De alternatieve trouwlocatie moet aan enkele voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld:

  • voldoende toegankelijk zijn voor minder validen;
  • veilig genoeg zijn;
  • sanitaire voorzieningen hebben;
  • een kleedruimte hebben voor de trouwambtenaar.
  • In sommige gevallen heb je een evenementenvergunning nodig om de locatie te kunnen gebruiken.

bron: rijksoverheid.nl

Minstens twee weken voor de geplande huwelijksdatum moet je melding doen van het voorgenomen huwelijk bij de gemeente waar je wilt trouwen. Trouw je niet binnen een jaar na die melding? Dan moet je opnieuw een melding doen.

Trouwen in de stad in een stoer industrieel gebouw

Beeld: Stance Fotografie

Een trouwambtenaar van de gemeente of BABS?

Afhankelijk van de beschikbaarheid kun je meestal een trouwambtenaar uit de lijst van de gemeente kiezen om je door te laten trouwen. Een paar weken van tevoren hebben jullie een gesprek om de grote dag door te nemen. Over het algemeen stelt de trouwambtenaar een aantal persoonlijke vragen, aan de hand waarvan hij of zij een verhaal maakt voor de ceremonie.

Wil je getrouwd worden door iemand anders dan een van de vaste trouwambtenaren van de gemeente? Dan kun je een zelfstandig trouwambtenaar inhuren. Het voordeel van een zelfstandig trouwambtenaar is dat jullie zelf kunnen kiezen voor iemand waarmee jullie een echte klik hebben en die meer in kan gaan op jullie persoonlijke wensen.

Ook bij het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar geldt dat er enkel getrouwd mag worden op een officiële trouwlocatie en dat de BABS van jouw keuze beëdigd moet zijn. Daarnaast moet de zelfstandig trouwambtenaar ook altijd in de gemeente waar je gaat trouwen worden benoemd voor één dag. In sommige gemeentes kun je zelfs een familielid, vriend of kennis tot trouwambtenaar voor 1 dag benoemen. Vraag de voorwaarden na bij de gemeente waar je wil gaan trouwen!

Hier lees je alles over het kiezen van een trouwambtenaar >

Tekenen van de huwelijksakte

Beeld: Martijn van Pieterson

Zo verloopt een trouwceremonie

Hieronder lees je stap voor stap wat er allemaal komt kijken bij een huwelijksceremonie!

1. Binnenkomst bruiloftsgasten

Vanaf ongeveer een half uur voor de ceremonie kunnen de gasten hun plekje uitzoeken. Volgens de traditionele indeling zit aan de rechterkant, achter de bruid, haar familie en aan de linkerkant, achter de bruidegom, zijn familie. Vaak wordt er wel een stoelindeling gemaakt voor de eerste 2 rijen, maar je kunt natuurlijk dit ook helemaal los laten en de gasten zelf hun stoel laten kiezen.

Hier lees je alles over de stoelindeling tijdens de trouwceremonie >

Wist je trouwens dat het officiële huwelijk een openbare gelegenheid is? Iedereen mag erbij zijn. Je mag niemand de toegang weigeren.

2. Entree bruidspaar

Nadat alle gasten op hun plek zitten maakt het bruidspaar haar entree. Bij een huwelijk tussen een vrouw en man, komt eerst de man binnen en vervolgens wordt de bruid weggegeven. Traditioneel wordt het weggeven door de vader van de bruid gedaan. Is dit bij jou niet mogelijk of zou jij het graag anders willen dan zijn er natuurlijk genoeg alternatieven. Je kunt je bijvoorbeeld ook laten weggeven door een andere familielid zoals je broer of je moeder of je kunt samen met je kindje opkomen.

Sommige bruidsparen hebben ‘the first look’ thuis al gedaan en kiezen ervoor om samen binnen te komen. Heb je genoeg geduld en stalen zenuwen, dan kun je er ook voor kiezen om elkaar voor het eerst te zien tijdens de trouwceremonie, terwijl al jullie dierbare familie en vrienden aanwezig zijn.

Vervolgens gaat ook het bruidspaar zitten. Wanneer je in het gemeentehuis trouwt is het volgens de traditionele richtlijnen gebruikelijk dat de bruid rechts zit en de bruidegom links.

Tip! Denk ook na over de muziek. Welk nummer wil je laten horen bij binnenkomst en op welk moment moet dit nummer ingezet worden?

3. Toespraak van de trouwambtenaar

De trouwambtenaar zal op basis van jullie voorgesprek een persoonlijke toespraak houden. Wat ik ook echt veel waarde vind toevoegen aan je trouwceremonie is geloftes naar elkaar uitspreken. Dit maakt de ceremonie heel persoonlijk en bijzonder.

4. De officiële huwelijksplechtigheid

En dan is het moment suprême eindelijk daar: jullie mogen elkaar officieel het jawoord geven. Dit wordt uiteraard voorafgegaan door de woorden:

“Jullie zijn voor mij, ambtenaar van de burgerlijke stand verschenen, om, in tegenwoordigheid van ons allen te verklaren dat je bereid bent je aan de wettelijke verplichtingen te houden. Ik verzoek de aanstaande echtgenoten op te staan, elkaar de rechterhand te geven en mijn vraag te beantwoorden: Verklaart u xx aan te nemen tot uw wettige echtgeno(o)t(e) en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de Wet aan de huwelijkse staat worden verbonden? Wat is daarop uw antwoord?”

Het bruidspaar zal elkaar vervolgens het jawoord geven en de trouwringen uitwisselen.

” Als ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente xx verklaar ik, dat xx  en xx vanaf dit moment door de echt aan elkaar zijn verbonden.”

Hoera! De kus mag worden gegeven!

Weddingplanner Utrecht Fort Vechten

Beeld: Hanke Arkenbout

5. Het tekenen van de huwelijksakte

Na de officiële huwelijksplechtigheid wordt de trouwakte getekend door het bruidspaar, de getuigen en de trouwambtenaar. Zonder getuigen is een huwelijk niet rechtsgeldig. Ze zetten hun handtekening op de trouwakte en verklaren hiermee dat jullie elkaar daadwerkelijk het jawoord hebben gegeven. In Nederland moet je per huwelijk minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden. Getuigen dienen altijd 18 jaar of ouder te zijn.

Wist je trouwens dat het huwelijk een mondelinge overeenkomst is? Het jawoord is bindend, niet het tekenen. In de wet staat vermeld dat er een duidelijk antwoord nodig is. Het hoeft geen JA te zijn, “dat beloof ik” is ook prima.

6. Het verlaten van de trouwlocatie

Na de officiële ceremonie verlaat het bruidspaar – volgens de traditie – als eerste de trouwlocatie (met voor of naast hen de bruidskinderen), gevolgd door de ouders, de getuigen, broers en zussen van het bruidspaar en vervolgens de overige gasten. Denk ook na over de muziek bij het verlaten van de trouwceremonie.

Wat ook voorkomt is dat de gasten naar de ruimte gaan waar de receptie / borrel plaats vindt. Het bruidspaar maakt dan eerst nog wat foto’s met eventueel hun ouders of het gezin.

Een originele trouwceremonie

Willen jullie een trouwceremonie die anders is dan de standaard trouwceremonie? Je kunt – afhankelijk van de gemeente en locatie – vaak een eigen touch geven aan de trouwceremonie. Een aantal leuke ideeën;

  • Zorg voor een mooie achtergrond – ook wel backdrop genoemd – met houten palen, een mooie chiffon en gave bloemen creëer je snel een unieke achtergrond. Er zijn talloze bedrijven die gave backdrops verhuren.
  • Ook van het ringendoosje kun je een uniek exemplaar maken; wat dacht je bijvoorbeeld van een glazen doosje met de ringen op een bedje van mos?
  • Geen standaard muziek, maar zoek een nummer uit dat echt bij jullie past of kies voor live muziek.
  • De rechttoe rechtaan opstelling is natuurlijk het makkelijkst, maar misschien wel wat saai. Denk ook eens aan een (half) ronde opstelling, laat je gasten zitten op strobalen of zet de stoelen aan drie zijden.
  • Betrek kinderen bij de trouwceremonie en geef ze – afhankelijk van hun leeftijd – een taak. Bijvoorbeeld: bruidsmeisje, bruidsjonker, het begeleiden van de bruid naar het altaar, het aanwijzen van de zitplaatsen, bloemenmeisje of ringdrager.
  • Schrijf de trouwbeloften niet op een stukje papier, maar laat deze graveren in hout. Kunnen ze daarna mooi als aandenken in huis gehangen worden.
Een originele styling van je trouwlocatie

Beeld: Uliana Kochneva

De rol van de ceremoniemeester tijdens de trouwceremonie

Voorafgaand aan de trouwdag is er een draaiboek opgesteld. De ceremoniemeester zorgt er tijdens de trouwceremonie voor dat alles volgens het draaiboek verloopt. Staat alles op tijd klaar? Is de muziek voor de binnenkomst en voor het naar buiten gaan geregeld? Vertrekt het bruidspaar op tijd naar de trouwlocatie? Is de trouwfotograaf aanwezig?

De ceremoniemeester is het aanspreekpunt voor gasten en leveranciers en zorgt ervoor dat de gasten naar hun plaatsen begeleid worden.

Zowel vooraf als tijdens de bruiloft zorgt de ceremoniemeester ervoor dat de getuigen en bruidskinderen goed geïnstrueerd en begeleid worden. Wat wordt er precies van hen verwacht? Wanneer moeten ze hun taken uitvoeren?

Na de trouwceremonie zorgt de ceremoniemeester voor het coördineren van de trouwfoto’s en zorgt hij/zij ervoor dat iedereen op het juiste moment voor de camera verschijnt.

Hier lees je alle taken van de ceremoniemeester >

Geloftes bruiloft Amsterdam

Beeld: Uliana Kochneva

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Denk jij dat wij een match zijn en wil je graag dat The Memory Factory jullie helpt bij het plannen, organiseren en/of coördineren van jullie bruiloft? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

WhatsApp openen
Hoi, ik ben Danitsja van The Memory Factory, stel via WhatsApp al je vragen