fbpx

Gefeliciteerd! Jullie zijn verloofd en gaan trouwen! Nu kan de voorbereiding op jullie bruiloft gaan beginnen. Voor je bruiloft moet je een hoop leuke dingen regelen, plus een aantal verplichte zaken. Wil je weten wat precies? Lees dan snel verder!

Trouwchecklist downloaden

Om een goed overzicht te hebben kun je het beste beginnen met het downloaden van een complete trouwchecklist. Zo weet je precies wanneer je wat moet doen en wat je absoluut niet mag vergeten. Een complete gratis trouwchecklist download je hier.

Trouwlocatie kiezen

Normaal gesproken wordt het burgerlijk (wettelijk) huwelijk voltrokken in het gemeentehuis of op een officiële trouwlocatie. Het is per gemeente verschillend welke locaties “Huis der Gemeente” zijn. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel officiële trouwlocaties waaruit je zou kunnen kiezen.

Wanneer jouw favoriete locatie geen officiële trouwlocatie is maar je wel de gehele dag op één locatie wilt laten afspelen, dan kun je er ook voor kiezen om het echte huwelijk op het gemeentehuis “low profile” te houden. Vervolgens houd je tijdens de bruiloft een ceremonie waarbij het lijkt alsof er getrouwd wordt, maar waar je dan geen beëdigd trouwambtenaar meer voor nodig hebt omdat jullie voor de wet dan eigenlijk al getrouwd zijn. Deze ceremonie kun je in principe op iedere gewenste locatie houden.

Bruiloft organiseren

Voorgenomen huwelijk melden

Als je wilt trouwen dan moet je dit eerst aangeven bij de gemeente door een melding te doen van jullie voorgenomen huwelijk. Voorheen noemde men dit ook wel ‘in ondertrouw gaan’ of huwelijksaankondiging. Hoe je dat doet aan waar je allemaal aan moet denken lees je hier.

Getuigen aanmelden

Wanneer je gaat trouwen heb je getuigen nodig. Zonder getuigen is een huwelijk niet rechtsgeldig. Ze zetten hun handtekening op de trouwakte en verklaren hiermee dat jullie elkaar daadwerkelijk het jawoord hebben gegeven. In Nederland moet je per huwelijk minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden. Getuigen dienen altijd 18 jaar of ouder te zijn. Lees meer >>

Kiezen voor gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

Als je gaat trouwen kun je kiezen uit:

  • trouwen in wettelijke gemeenschap van goederen; in dit geval worden bepaalde goederen van jullie samen.
  • trouwen onder huwelijkse voorwaarden; in dit geval laat je bij de notaris afspraken over schulden en bezittingen vastleggen. Zo kun je ieders bezittingen of schulden apart houden.

Als je geen keuze maakt, trouw je automatisch in wettelijke gemeenschap van goederen.

Huwelijksakte ondertekenen

Direct na de voltrekking van het huwelijk ondertekenen jullie de huwelijksakte. De huwelijksakte is het schriftelijke bewijs van jullie huwelijk bij de burgerlijke stand. De gemeente slaat de akte op in het huwelijksregister.

Tekenen van de huwelijksakte

Religieus huwelijk sluiten

Naast het burgerlijk huwelijk kunnen jullie ervoor kiezen om een religieuze ceremonie houden. Bijvoorbeeld in een kerk of moskee. Die ceremonie mag je pas houden nadat je het burgerlijk huwelijk hebt gesloten.

Achternaam kiezen

Jij en je partner mogen elkaars achternaam gaan gebruiken, maar dat is niet verplicht. Je hebt 4 opties:

  • Je eigen achternaam houden
  • De achternaam van je partner aannemen
  • Je eigen achternaam – de achternaam van je partner.
  • De achternaam van je partner – je eigen achternaam.

Bruilofttraining volgen

Wist je dat de organisatie van een bruiloft gemiddeld 285 uur kost? Dat zijn bijna ruim 7 weken fulltime werken en dat naast je baan. Het is dus belangrijk dat je de tijd die je aan de organisatie van je bruiloft besteed zo effectief mogelijk inricht!

Al jaren help ik als gecertificeerd weddingplanner of professioneel ceremoniemeester stellen bij de organisatie en coördinatie van hun bruiloft. Veel stellen ervaren onnodige stress in het voortraject of op de trouwdag zelf, terwijl het organiseren van je bruiloft een feestje moet zijn! Door gebrek aan ervaring met het organiseren van zo’n groot evenement als een bruiloft kost het vaak meer tijd dan nodig is en worden er soms belangrijke zaken vergeten.

Met mijn jarenlange ervaring wil ik aanstaande bruidsparen helpen om zonder stress hun eigen droombruiloft te organiseren om zo onbezorgd te kunnen genieten op de dag zelf! Wil je ook regie in eigen handen houden en onbezorgd genieten op jullie perfect georganiseerde droombruiloft? Volg dan de Instagram training: No Stress Wedding Class.

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Denk jij dat wij een match zijn en wil je graag dat The Memory Factory jullie helpt bij het plannen, organiseren en/of coördineren van jullie bruiloft?