fbpx

Waarom een ceremoniemeester voor je bruiloft? Dat is eigenlijk heel simpel. Je kunt een bruiloft zien als een evenement. En tijdens een evenement heb je – naast een goed draaiboek – altijd één of meerdere mensen nodig die zorgen dat alles volgens het draaiboek verloopt. Een ceremoniemeester is degene die de bruiloft coördineert en ingrijpt als er zaken mis lopen. Dat wil en kun je als bruidspaar tijdens je trouwdag natuurlijk niet zelf doen. Vergelijk het met een artiest die in de spotlight staat; niet echt handig als die tijdens bijvoorbeeld het zingen ook nog moet regelen dat de kaartjes goed gescand worden, dat de security op de juiste plaats staat, etc. Dus ook voor je bruiloft is een goede coördinator écht een must!

Bruiloft organiseren

De ceremoniemeester is het aanspreekpunt voor leveranciers

De stylist bouwt niet volgens afspraak op, de dj kan de leveranciersingang niet vinden waar hij zijn apparatuur kan uitladen, de leverancier van de photobooth vraagt waar de booth moet komen te staan, het verhuurbedrijf van de trouwauto komt ‘s avonds de auto weer ophalen en staat voor je neus en vraagt naar de sleutels. En daar moet jij je allemaal druk om gaan maken, terwijl jij in je bruidsjurk of trouwpak wilt genieten van de mooiste dag van je leven. Niet echt handig toch?

Dat is precies de reden waarom een ceremoniemeester eigenlijk onmisbaar is op iedere bruiloft. Het is degene die het contact met alle leveranciers heeft. Leveranciers moeten de ceremoniemeester bellen in plaats van de bruid en bruidegom.

Niet alleen tijdens de dag zelf, maar ook in het voortraject is de ceremoniemeester al het aanspreekpunt voor de leveranciers. Een week voor de bruiloft loopt de ceremoniemeester de planning en logistiek met de leveranciers door en zorgt dat alles tot in de puntjes geregeld is. De ceremoniemeester controleert met de leveranciers of alle afspraken duidelijk zijn en laat aan hen weten dat hij/zij het aanspreekpunt is voor de dag.

Taken van een weddingplanner

De ceremoniemeester zorgt voor jullie gasten

De ceremoniemeester zorgt ervoor dat er een ceremoniemeesterbrief opgesteld wordt, waarin de wensen van het bruidspaar worden gedeeld t.a.v. cadeaus, dresscode, stukjes & speeches, etc. Ook wordt het programma gedeeld, waar men het beste kan parkeren en eventueel tips over hotels in de buurt.

In de ceremoniemeesterbrief vraag je mensen ook dieetwensen of allergieën door te geven. Daarnaast is het prettig om stukjes en speeches in te plannen, zodat straks bijvoorbeeld niet je hele borrel uit speeches bestaat of je feest ineens wordt onderbroken vanwege een stukje (terwijl je dat liever niet wilde).  Maar aan wie moeten je gasten deze informatie doorgeven? Je kunt ervoor kiezen deze taak bij de ceremoniemeester neer te leggen.

Ook tijdens de dag zelf is de ceremoniemeester de schakel naar jullie gasten door ervoor te zorgen dat de gasten naar de juiste plekken begeleid worden tijdens de ceremonie en het diner. De ceremoniemeester beantwoordt dan ook allerlei veelgestelde vragen van gasten, zoals; “Waar is het toilet? Waar moet ik het cadeau neerleggen? Hoe laat krijgen we precies het eten?”

Trouwen op het strand bij beachclub Titus

De ceremoniemeester is de coördinator van jullie hele bruiloft

De ceremoniemeester zorgt er tijdens de bruiloft voor dat alles in goede banen loopt en is de coördinator van jullie bruiloft.

De taken van de ceremoniemeester zijn onder andere:

 • Opstellen van een gedetailleerd draaiboek
 • Zorgen dat alles volgens draaiboek verloopt op de dag zelf
 • Gasten verwelkomen
 • Aanspreekpunt voor de leveranciers en de locatie
 • Aanspreekpunt voor het bruidspaar en de gasten
 • Tijdsplanning in de gaten houden
 • Gasten naar hun plek begeleiden tijdens de ceremonie en het diner
 • Muziek aanzetten tijdens ceremonie
 • Instrueren van de ringendrager en de bruidskinderen
 • Speeches begeleiden
 • Begeleiden van de fotoreportages
 • Het moment van de openingsdans met de DJ regisseren
 • Regisseren van het moment van het gooien van het bruidsboeket
 • Beheren van de cadeautafel en het gastenboek
 • Bedankjes klaar zetten

Ga jij trouwen en wil je dat al je gasten genieten? Vraag jij dus liever niet je vriend(in) of familielid om al deze taken uit handen te nemen? Schakel dan The Memory Factory in! Neem gerust eens vrijblijvend contact op.

Spellen spelen op het strand tijdens de bruiloft

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Denk jij dat wij een match zijn en wil je graag dat The Memory Factory jullie helpt bij het plannen, organiseren en/of coördineren van jullie bruiloft?