fbpx

Een bruiloft is een bijzondere en vaak emotionele gebeurtenis, waarbij je ervoor wilt zorgen dat alles soepel verloopt en dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Hier zijn enkele do’s en don’ts voor zowel bruidsparen als de bruiloftsgasten om ervoor te zorgen dat de grote dag een succes wordt.

Bruiloft organiseren

Do’s voor het bruidspaar

1. Stuur de uitnodigingen op tijd

Zorg ervoor dat je de uitnodigingen ruim op tijd verstuurt. Een save-the-date kaart, ofwel vooraankondiging, stuur je in principe een half jaar tot jaar van tevoren.

De daadwerkelijke trouwkaart stuur je 6-8 weken voor de bruiloft. Mocht jouw bruiloft in het buitenland, in de vakantie of op een feestdag plaatsvinden, dan kun je je gasten het liefst zo vroeg mogelijk op de hoogte stellen van jullie trouwdatum.

Trouwkaart

Beeld: Uliana Kochneva

2. Maak een gedetailleerd draaiboek

Maak een duidelijk tijdschema voor de dag en deel dit met alle betrokkenen, inclusief trouwleveranciers en de ceremoniemeester. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met al je leveranciers (fotograaf, cateraar, DJ/band, bloemist, etc.) en bevestig deze een paar dagen voor de bruiloft.

3. Wees duidelijk over de dresscode

Als je een dresscode hebt, vermeld deze dan op de uitnodiging om gasten te helpen bij hun kledingkeuze. Om veel vragen in het voortraject te voorkomen, raad ik aan ook wanneer je geen dresscode hebt wel je verwachtingen of ideeën te delen. Tenzij het je niet uitmaakt dat gasten in spijkerbroek komen bijvoorbeeld.

4. Wees gastvrij

Zorg ervoor dat je bruiloftsgasten zich welkom voelen. Neem persoonlijk even de tijd om iedereen te begroeten. Dit kleine gebaar zal bijdragen aan een warme en gastvrije sfeer op jullie speciale dag. Zorg voor voldoende eten en drinken gedurende de dag. Dit zorgt er ook voor dat jullie gasten zich welkom voelen.

5. Organiseer een bruiloft die bij jou past

Voeg persoonlijke elementen toe, zoals jullie favoriete drankje, lievelingsmuziek of eten. Creëer een bruiloft waar jullie happy van worden. Niet zoals het hoort, maar zoals jullie het willen.

Don’ts voor het bruidspaar

1. Je trouwdag overvol plannen

Vermijd het overvol maken van de dag met te veel activiteiten of momenten. Laat voldoende ruimte voor spontane momenten en ontspanning. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie een prachtige dag hebben, samen met jullie dierbaren.

2. De contracten niet goed doornemen

Zorg dat je alle contracten met leveranciers grondig leest en begrijpt voordat je ze ondertekent om misverstanden en onverwachte kosten te voorkomen.

3. Je gasten laten wachten

Zorg voor een soepele overgang tussen de verschillende delen van de dag. Plan bijvoorbeeld een cocktailuur of lichte entertainment tussen de ceremonie en de receptie, zodat gasten zich vermaken terwijl jullie trouwfoto’s maken.

4. Dieetwensen negeren

Houd rekening met dieetwensen en allergieën van je gasten en communiceer dit duidelijk met de cateraar. Zorg ervoor dat er voldoende gevarieerde opties zijn, zodat iedereen van het eten kan genieten. Vraag gasten om hun dieetvoorkeuren door te geven bij de RSVP en bevestig deze nogmaals vlak voor de bruiloft.

Peacock stoelen voor bruiloft

Beeld: Dennis van Akkeren

5. Vergeten om te genieten

Raak niet zo gestrest door de planning dat je vergeet te genieten van je eigen bruiloft. Neem momenten om even stil te staan en te genieten van de dag.

Do’s voor de bruiloftsgasten

1. RSVP op tijd

Laat het bruidspaar zo snel mogelijk weten of je komt of niet, zodat ze hun planning daarop kunnen afstemmen.

2. Respecteer de dresscode

Volg de dresscode zoals aangegeven op de uitnodiging om passend gekleed te gaan.

3. Kom op tijd

Zorg ervoor dat je op tijd arriveert voor de ceremonie. Te laat komen is niet alleen storend, maar ook respectloos naar het bruidspaar en andere gasten.

4. Breng een cadeau mee

Zelfs als er geen cadeaulijst is, is het beleefd om een cadeau mee te nemen of na te sturen. Kies iets dat past bij de persoonlijke smaak van het bruidspaar of overweeg een financiële bijdrage die hen kan helpen bij het opbouwen van hun toekomst samen.

5. Wees aanwezig en betrokken

Neem deel aan de activiteiten en geniet van de festiviteiten. Je aanwezigheid en betrokkenheid worden op prijs gesteld.

Peacock stoelen voor bruiloft

Beeld: Cathy Fotografie

Don’ts voor de bruiloftsgasten

1. Extra gasten meenemen zonder toestemming

Als je “plus-one” niet expliciet is uitgenodigd, vraag dan eerst toestemming aan het bruidspaar voordat je iemand meeneemt. Dit geldt ook voor kinderen; controleer of de uitnodiging specifiek voor volwassenen is bedoeld of dat kinderen ook welkom zijn.

2. Je telefoon gebruiken tijdens de trouwceremonie

Zet je telefoon op stil en vermijd het maken van foto’s of video’s tijdens belangrijke momenten, tenzij het bruidspaar anders heeft aangegeven. Foto’s van het bruidspaar zonder toestemming delen op social media is ook “not done”.

3. Je opdringen aan het bruidspaar

Begrijp dat het bruidspaar veel aandacht van alle gasten krijgt en probeer hun tijd niet volledig op te eisen. Respecteer hun ruimte en geef ze de gelegenheid om optimaal van hun dag te genieten.

4. Klagen over het eten/drinken

Wees respectvol en waardeer de moeite die in de organisatie van het evenement is gestoken, ook als iets niet helemaal naar je smaak is.

5. Een toespraak houden met gevoelige onderwerpen

Als je bent gevraagd om een toast of speech te geven, houd het kort, relevant en respectvol. Vermijd gevoelige onderwerpen of privékwesties.

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Denk jij dat wij een match zijn en wil je graag dat The Memory Factory jullie helpt bij het plannen, organiseren en/of coördineren van jullie bruiloft?