Vol verwachting staan alle gasten in een grote kring om jullie heen. Het licht wordt gedimd, de spots gaan aan en de zenuwen gieren door je lijf… iedereen wacht vol spanning op jullie openingsdans. Je denkt weer even terug aan de woorden van de dansleraar, bij wie jullie voor de zekerheid toch maar een paar basislessen hebben gevolgd: “Heb zelfvertrouwen, kijk elkaar diep in de ogen aan en het belangrijkste van alles: geniet en lach!”
Wanneer de eerste noten van Ed Sheeran’s ‘Perfect’ door de liveband worden ingezet laat je alle spanning van je afglijden. Je kijkt je lief aan en jullie dansen op deze prachtige avond alsof jullie in een magische wereld zijn beland. Je bent in de zevende hemel… Die vergeten pasjes in het tweede refrein merkt niet eens iemand op en de misstap daarna deert je niet, het gaat erom dat jullie de liefde vieren!
Bij een traditionele bruiloft gaat het pasgetrouwde koppel als eerste samen de dansvloer op voor de openingsdans. Vervolgens -als je het echt volgens de traditie wil doen- danst de bruidegom met de moeder van de bruid en de bruid met haar vader. Als derde wordt er gedanst met de ouders van de bruidegom. Daarna mogen alle gasten de dansvloer op en barst het grote feest los.
Natuurlijk kun je de openingsdans overslaan, maar het is wel een erg mooi begin van de avond en de uitgelezen mogelijkheid om iedereen snel en makkelijk de dansvloer op te krijgen. Als weddingplanner van The Memory Factory geef ik je graag een aantal handige tips voor de openingsdans!
Kies voor een dansbaar en passend nummer
Zorg allereerst voor een nummer waarvan jullie beiden houden en dat bij jullie past. Welke nummers vinden jullie mooi? Welke nummers kenmerken jullie relatie? Welke nummers hebben betekenis voor jullie? Schrijf deze samen op en ga daarmee aan de slag.
Wil je een makkelijk nummer om op te dansen, probeer dan te kiezen voor een nummer met een sterke en duidelijke beat. Een mooie mix van nummers is uiteraard ook leuk.
Zoek ook de songtekst van het nummer altijd even op! De melodie van een nummer kan soms romantisch lijken, maar dat wil niet zeggen dat de tekst past bij een bruiloft. Ofwel, ben er zeker van dat de tekst geen negatieve verborgen lading heeft.
Ter inspiratie hierbij de 5 nummers die het meest gebruikt worden voor de openingsdans (bron: Nationaal Trouwonderzoek 2018).
- Ed Sheeran – Thinking Out Loud
- Ed Sheeran – Perfect
- John Legend – All of Me
- Christina Perri – A Thousand Years
- Justin Timberlake – Can’t Stop the Feeling
Hoe wordt het nummer uitgevoerd?
Hebben jullie een liveband, een DJ of misschien iets heel anders? Kijk of -en zo ja hoe- de muziek aangeleverd moet worden of vraag bij een live optreden vooraf een demo van het nummer op, zoals dat door hen gespeeld en/of gezongen zal worden.
Vroeger bestond de openingsdans meestal uit de Foxtrot of de Engels wals. Tegenwoordig mag de openingsdans in alle mogelijke dansstijlen zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan de swingende salsa of sensuele rumba. Ook de quickstep en de jive – die gedanst worden op vrolijke, snelle en levendige liedjes – zijn leuke dansen voor de opening van de feestavond. Of ga voor een van de klassieke ballroomdansen als de quickstep, de foxtrot of weense wals.
Wil je echt de show stelen? Dan kun je natuurlijk ook een aantal grappige stukjes dans achter elkaar zetten. Een combinatie van dansstijlen wordt veel gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een romantische ‘standaard’ slowdance en je gasten halverwege verrassen met een uptempo dans.
Op welk tijdstip doe je de openingsdans?
De openingsdans wordt doorgaans binnen een half uur na de aanvangstijd van het feest uitgevoerd. Soms komt het bruidspaar ook daadwerkelijk op om de openingsdans direct te doen. De openingsdans is de ‘officiële’ opening van de dansvloer en vanaf dat moment is het de bedoeling dat iedereen los gaat.
Hou de openingsdans kort en krachtig
Houd je openingsdans vooral kort en krachtig. Bij voorkeur niet langer dan 3 minuten. Dansen voor publiek kan zenuwslopend zijn en de paar minuten kunnen uren lijken te duren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de DJ de muziek langzaam laat overgaan in een dansbare song waarbij jullie alle gasten de dansvloer op trekken.
Volg een paar basis danslessen
Gaan jullie voor een compleet ingestudeerde dans waarmee jullie iedereen verrassen of houden jullie het bij een eenvoudige maar intieme slowdance? Als jullie je gasten echt willen verbazen met een perfect ingestudeerde dans dan kun je maanden van tevoren danslessen gaan volgen. Hebben jullie weinig ritmegevoel maar willen jullie toch niet helemaal stijf en onvoorbereid op de dansvloer staan? Dan kun je natuurlijk altijd een lesje of twee volgen om de basis onder de knie te krijgen en de dans met zelfvertrouwen tegemoet te gaan.
Geniet en lach!
De belangrijkste tip: geniet en lach! Het hoeft echt niet allemaal perfect uitgevoerd te zijn. Sta rechtop, houd je hoofd omhoog en ga vol vertrouwen de dansvloer op. Als je eenmaal in het midden van de dansvloer staat blijf dan kalm en luister naar de muziek voordat je start met dansen.
Zorg ervoor dat je lacht als je danst. Het is jouw trouwdag, je zou er blij uit moeten zien! Je voelt je niet alleen meer ontspannen en ziet er zelfverzekerder uit, maar als je lacht zul je er ook op de foto’s beter uitzien. Probeer plezier te hebben en geniet van dit mooie moment terwijl je voor de eerste keer als echtpaar danst!