fbpx
Je stapt ietwat zenuwachtig de bloemist binnen om het bruidsboeket voor je aanstaande vrouw uit te zoeken. Wat een opgave, want wat moet je kiezen? Gelukkig helpt de bloemist je met een aantal vragen snel op weg: Heb je bepaalde kleuren in gedachten? Wat is het thema van jullie bruiloft? Houd je van een strak traditioneel boeket of mag het allemaal iets losser? En gelukkig had je als ‘sneak peak’ ook een klein stukje stof van de bruidsjurk meegekregen. Binnen no time heeft de bloemist een mooi boeket voor ogen, waarvan jij erg enthousiast wordt. Laat die ‘first look’ maar komen!

Hoe kies je een bruidsboeket uit? Wat vind jij / je aanstaande mooi qua bloemen, stijl en kleuren? Wat past bij de trouwjurk? Als je snel verder leest krijgt je volop inspiratie die je kan helpen bij het kiezen van een bruidsboeket.

Bruiloft organiseren

Traditie: de bruidegom zorgt voor het bruidsboeket

Officieel is het de taak van de bruidegom om te zorgen voor het kopen van het bruidsboeket. Het boeket wordt vervolgens door de bruidegom aan zijn bruid geschonken op het moment dat de bruid en bruidegom elkaar op de huwelijksdag voor het eerst zien.

Wil je het volgens de etiquette doen? Dan houdt de bruid het boeket tot aan de ceremonie in de rechterhand. Na de ceremonie verhuist het bruidsboeket naar de linkerhand.

Bruidsboeket in de stijl van de bruiloft

Beeld: Studio Damon

Soorten bruidsboeketten

Bruidsboeketten zijn er in vele kleuren, soorten en maten. Een aantal bekende type bruidsboeketten op een rijtje:

Het Biedermeier bruidsboeket

Dit is het meest populaire bruidsboeket. Een bolvormig, strak gebonden klassiek boeket. Voor dit boeket kun je diverse soorten bloemen gebruiken; pioenrozen zijn bijvoorbeeld erg populair als basis in een Biedermeier.

Biedermeier bruidsboeket met pioenrozen

Een Druppelvormig bruidsboeket

Bij het druppelvormige boeket heb je, net als bij de Biedermeier een ronde bol aan de bovenkant. Het verschil is echter dan hierbij een deel van de bloemen uitloopt in een spitse punt naar beneden.

Druppelvormig bruidsboeket

Het Waterval bruidsboeket

Het Waterval bruidsboeket lijkt op de druppelvormige variant, maar is minder bol en loopt breder door naar beneden. Een echt opvallend bruidsboeket dus!

Waterval bruidsboeket met witte rozen
Opvallend bruidsboeket met rode rozen

Bruidsboeket gebonden als plukboeket

Ook het wat speelsere plukboeket is tegenwoordig erg populair. Dit boeket is wat losser en heeft wat meer hoogteverschillen.

Plukboeket als bruidsboeket

Polscorsage als alternatief voor het bruidsboeket

In plaats van een bruidsboeket zou je ook voor een alternatief kunnen kiezen. Een bloemencorsage voor de pols, ofwel een polscorsage, wordt bijvoorbeeld steeds populairder onder bruiden.

Polscorsage voor de bruid
Bloemencorsage voor de pols

Welke bloemen gebruik je voor je bruidsboeket?

Voor het soort bloemen kun je je het beste laten adviseren door de bloemist. Zij kunnen je precies vertellen welke bloemen geschikt zijn en wat de populaire varianten zijn in het seizoen dat jullie gaan trouwen.

Populair zijn bijvoorbeeld rozen, tulpen, lelietjes-van-dalen, hortensia’s, ranonkels en aronskelken. Alle bloemen hebben ook een eigen betekenis, dus mocht je hier waarde aan hechten zoek het dan zeker even op! De aronskelk staat bijvoorbeeld voor zuiverheid en de rode tulp staat voor liefde, vriendschap en trouw.

Inspiratie voor het bruidsboeket

Beeld: Stance Fotografie

Bruidsboeket en haaraccessoire van de bruid

Beeld: Stance Fotografie

Thema en stijl

Net als alle andere elementen van de trouwdag zorg je er natuurlijk voor dat het bruidsboeket past bij het geheel. Zorg er onder andere voor dat het past bij de trouwjurk en kies een of twee hoofdkleuren, bijvoorbeeld wit, dieprood of geel.

Neem een foto van de jurk mee naar de bloemist, zodat deze je gericht advies kan geven. Koopt de bruidegom – zoals de traditie het eigenlijk  voorschrijft – het bruidsboeket, laat de bruid dan een paar tips meegeven of geef een kleine stukje stof van de jurk mee.

Normaal gesproken matchen ook de corsages bij het bruidsboeket. Ook is het handig om dezelfde bloemist die de bloemen voor de aankleding en het eventuele autobloemstuk verzorgt ook het bruidsboeket te laten verzorgen. Buiten dat het dan natuurlijk allemaal een mooi geheel vormt kun je vaak ook een pakketprijs krijgen.

Bruidsboeket in de stijl en het thema van je bruiloft

Beeld: Uliana Kochneva

Trouwceremonie met bohemian achtergrond

Beeld: Uliana Kochneva

Het bruidsboeket als bescherming tegen het kwaad

Wist je trouwens dat lang geleden het ‘bruidsboeket’ werd gebruikt om kwade geesten af te schrikken. Het was geen mooi geurend bosje bloemen zoals we die nu kennen, maar bestond uit knoflook en ander sterk ruikende kruiden en specerijen. De sterke geur moest het bruidspaar beschermen tegen het kwaad.

Het gooien van het bruidsboeket

Vroeger stond de bruid symbool voor geluk. Het aanraken van de bruid – en nog beter – het afscheuren van een stukje bruidsjurk, zou helpen bij het krijgen van geluk in de liefde. Om te voorkomen dat de bruid belaagd werd, gooide zij als afleiding het bruidsboeket over haar schouder, waarna de vrijgezelle dames zich daarop stortten in plaats van op de bruidsjurk.

Zoals je waarschijnlijk weet gaat het tegenwoordig als volgt: alle ongehuwde vrouwen verzamelen zich een aantal meter achter de bruid. Degene die het boeket vangt is zogenaamd de volgende die gaat trouwen.

Je kunt er ook voor kiezen om het bruidsboeket mee naar huis te nemen en er droogbloemen van te laten maken als aandenken aan jullie prachtige bruiloft. Wil je echter én je boeket gooien én deze mee naar huis nemen, zorg dan voor een eenvoudig extra boeket speciaal voor het gooimoment.

Gooien van het bruidsboeket

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Denk jij dat wij een match zijn en wil je graag dat The Memory Factory jullie helpt bij het plannen, organiseren en/of coördineren van jullie bruiloft? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.