fbpx

Zojuist hebben jij en je partner – geheel volgens de traditie – samen de bruidstaart aangesneden, waarna jullie elkaar de eerste hap hebben gegeven. Het is een prachtige klassieke witte taart geworden met pioenrozen in perzikkleur, afgewerkt met een rand van gouden kralen. En de smaak is werkelijk verrukkelijk! De basis van vanille biscuit met een jamvulling van frambozen was een perfecte keuze!

Een mooie en bovenal overheerlijke bruidstaart of ander zoet alternatief mag natuurlijk niet ontbreken op jullie bruiloft, maar hoe maak je je keuze en waar moet je allemaal op letten? The Memory Factory heeft alles wat je wilt weten over de bruidstaart voor je op een rijtje gezet.

Bruiloft organiseren

 

De tradities

Een traditionele bruidstaart is wit en bestaat uit minimaal 3 lagen. Bovenop staat een miniatuurversie van het bruidspaar. De witte kleur staat voor maagdelijkheid en puurheid. De onderste lagen zijn bedoeld om uit te delen. De bovenste laag bewaar je voor jullie zelf. Deze bovenste laag wordt traditiegetrouw ingevroren en bewaard voor het eerste huwelijksjubileum of een andere belangrijke gebeurtenis in jullie leven zoals de geboorte of doop van jullie eerste kindje.

Tijdens de bruiloft wordt de taart door het bruidspaar samen aangesneden door een punt uit de onderste laag te snijden. Het bruidspaar geeft elkaar vervolgens de eerste hap, waarmee ze symbolisch aangeven voor elkaar te zullen zorgen.

Soorten bruidstaarten

Naast de traditionele witte bruidstaart zijn er taarten in vele soorten en maten met diverse smaken. Google voor het uiterlijk van de taart vooral eens rond en sla de foto’s op van de taarten die je mooi vindt. Zo krijg je een beeld van de taart die jullie mooi vinden en wat kan passen bij jullie bruiloft.

Wil je een taart met veel decoratieve elementen zoals bloemen, vers fruit, strikjes en banden of ga je liever voor een strakke opzet? Wordt het traditioneel wit of krijgt de taart een andere kleur? En uit hoeveel lagen wil je dat de taart bestaat?

Helemaal van nu is de naked cake, een strakke taart met zo min mogelijk tierelantijntjes. Perfect voor bijvoorbeeld een bruiloft met als thema Urban City Wedding.

Willen jullie geen bruidstaart, maar liever iets anders? Ook dan zijn er talloze mogelijkheden. Denk eens aan cakepops – versierde bolletjes cake op een stokje -, een donutwall, cupcakes, petit-fours – kleine zoete gebakjes –, macarons of een complete Sweet Table – een tafel vol met zoete lekkernijen -.

Beeld: Hanke Arkenbout

Beeld: Hanke Arkenbout

Plan een proeverij

Natuurlijk kiezen jullie voor een bruidstaart die er geweldig uit ziet, maar net zo belangrijk is de smaak van de taart. Het zou zonde zijn als jullie mooie taart niet lekker blijkt te zijn. Plan altijd een proeverij in bij de patissier. Meestal proef je dan meerdere smaken taart en meerdere smaken vulling en kun je daaruit je keuze maken. Soms zijn er kosten verbonden aan een proeverij, die bij een definitieve bestelling van de bruidstaart al dan niet vervallen.

Neem zeker ook afbeeldingen mee van taarten die jullie aanspreken. Tijdens de proeverij wordt er vaak een voorlopig ontwerp besproken en een ruwe schets gemaakt. Vervolgens wordt de offerte verder uitgewerkt en opgestuurd.

De grootte van de taart laat je afhangen van het aantal personen dat je verwacht. Echter, hebben jullie een paar honderd gasten uitgenodigd dan is het niet nodig om een gigantisch grote taart te laten bakken. Je kunt dan naast de ‘showtaart’ een zogenoemde ‘snijtaart’ bijbestellen. Dit is een simpele vierkant taart die uit het zicht aangesneden en vervolgens verdeeld wordt. Deze hoeft dan niet compleet gedecoreerd te worden.

Hoe transporteer je de taart veilig en goed naar de locatie?

Een eenvoudige taart kan – met een stevige onderlegger – misschien makkelijk zelf meegenomen worden, maar voor een enorme taart met vier lagen wordt dat een heel ander verhaal. Een bruidstaart is vaak behoorlijk zwaar en bovendien kwetsbaar. Daarnaast kan het vooral bij grotere taarten ook zijn dat de taart op locatie opgebouwd moet worden. Zo wordt voorkomen dat de taart tijdens het vervoeren beschadigd.

Informeer vooraf bij jouw patissier en vraag dan advies over hoe je de taart het beste kunt transporteren en hoe deze zowel onderweg als op de locatie zelf bewaard moet worden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw taart tijdens het aansnijden al compleet ingezakt is.

Belangrijk is ook dat op de locatie een stevige tafel beschikbaar is waar de taart opgezet kan worden en vergeet vooral ook niet het taartmes, bordjes en vorkjes beschikbaar te hebben.

Wat zijn de kosten?

Er is geen standaard prijs te noemen voor een bruidstaart. De prijs van een bruidstaart wordt meestal berekend aan de hand van het aantal gasten. Als ruwe richtprijs kun je 5 tot 7 euro per persoon – ofwel per punt – nemen. De prijs is daarnaast afhankelijk van het aantal lagen, de vulling en de decoratie die je wilt hebben.

Beeld: Studio Damon

Beeld: Studio Damon

Meer trouwinspiratie?

Wil je meer trouwinspiratie opdoen, volg mij dan op Instagram of like mijn pagina op Facebook. Kan ik je ergens mee helpen? Neem dan gerust eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.